Bikey-app voor VanMoof is er nu ook voor Android

©Bright

vanmoof app bikey cowboy e-bike fiets iphone android
18 juli om 10:13
Laatste update: 18 juli om 10:14

De app van e-bike-fabrikant Cowboy, waarmee de elektrische fietsen van zijn failliete concurrent VanMoof blijven rijden, is erg populair. De Bikey-app stond vrijdag bijna bovenaan de ranglijst van de Nederlandse App Store. De testversie van de app is er nu ook voor Android.

Het Belgische fietsmerk Cowboy speelt met zijn nieuwe app Bikey in op de financiële malaise bij concurrent VanMoof. Met de app genereer je een digitale sleutel voor de VanMoof-fietsen, die je kunt opslaan. Mochten de servers van VanMoof door het faillissement van het bedrijf uit de lucht gaan, dan kan je nog steeds met de app je fiets ontgrendelen. De unieke bluetooth-sleutel is te exporteren en te bewaren. 

Met de Bikey-app krijg je ook toegang tot een paar instellingen van de VanMoof-fiets. Dat werkt nu nog alleen met de VanMoof S3 en X3, wel de meest verkochte modellen. Cowboy wil later ondersteuning voor de VanMoof S5 en A5 toevoegen. "We hebben nog niets gepland voor VanMoof S2 en X2."

Over de reden om de app te ontwikkelen, zeggen de Belgen: "We zijn ervan overtuigd dat elke fiets het verdient om op de weg te rijden en daarom hebben we besloten om dit project te bouwen." Maar het levert Cowboy natuurlijk ook gewoon ontzettend veel extra aandacht op.

Fiets ook zonder app te ontgrendelen

VanMoof-gebruikers kunnen hun e-bike trouwens ook altijd nog ontgrendelen zonder een app. Dat kan door een pincode in te stellen. Die code voer je in via de start- en belknop.

Veel VanMoof-fietsers gebruiken echter liever de app en dat kan voor problemen zorgen zodra de VanMoof-servers offline zijn. Cowboy zegt geen gegevens buiten de app te delen. "Je hoeft maar één keer verbinding te maken met je VanMoof-account om je lokale sleutel te genereren. Uw e-mailadres en wachtwoord worden niet gedeeld."

App voor iPhone en Android

De Bikey-app verscheen eerst alleen voor iOS, maar Cowboy biedt de testversie van de app voor Android nu ook aan als een APK-bestand. Die kun je zelf installeren, buiten de appwinkel van Google om.

Het downloaden van de sleutel is ook mogelijk via deze web-app.

Cowboy maakt nog geen winst

Cowboy is niet alleen een directe concurrent van VanMoof met zijn urban e-bikes met strakke ontwerpen. Er is nog een overeenkomst tussen de twee bedrijven: ook Cowboy maakt ondanks tientallen miljoenen aan investeringen geen winst. Vorig jaar leed Cowboy bijna 32 miljoen euro verlies. Cowboy verwacht echter volgend jaar winstgevend te zijn.

Onze aanraders: de beste e-bikes.

Lees meer updates over VanMoof.