© Mika Baumeister

EU onderzoekt Microsoft: bundeling Teams en Office mogelijk illegaal

EU onderzoekt Microsoft: bundeling Teams en Office mogelijk illegaal

17-07-2023 14:08 Laatste update: 14:12

De Europese Commissie zou voor het eerst in vijftien jaar een nieuw mededingingsonderzoek naar Microsoft starten. De bundeling van Microsoft Teams en Office verstoort mogelijk de concurrentie.

Het nieuwe antitrustonderzoek naar Microsoft wordt komende week aangekondigd, meldt de Financial Times op basis van bronnen. Het onderzoek volgt na een klacht door concurrent Slack in 2020 over de bundeling van Office en Teams. Daarmee zou Microsoft concurrentie verstoren en misbruik maken van zijn marktpositie. De Microsoft Teams-app staat automatisch geïnstalleerd op de computers van veel Office-gebruikers.

Met en zonder Teams

Microsoft beloofde in april om Office-klanten niet langer te dwingen om ook de Teams-app automatisch te installeren. Maar volgens de bronnen van de FT was die concessie 'onvoldoende om de Europese mededingingsbezwaren weg te nemen'. Microsoft zou ook overwegen verschillende prijzen in te voeren voor zijn Office-pakket met en zonder de Teams-app. 

De Europese Commissie zei onlangs dat er naast Slack nog meerdere andere partijen waren die over de integratie van Teams in Office klachten hebben ingediend. Welke bedrijven ook hebben geklaagd, is nog niet duidelijk. Slack werd in 2020 overgenomen door Salesforce.

Megaboete over Internet Explorer

Het nieuwe onderzoek is het eerste EU-antitrustonderzoek naar Microsoft sinds 2008. Toen werd de techreus beschuldigd van misbruik van zijn dominante positie door Windows-gebruikers te dwingen zijn webbrowser Internet Explorer te installeren.

Daarvoor kreeg Microsoft in 2013 een boete van 561 miljoen euro van de EU, omdat het beloftes over een keuzescherm voor browsers in Windows niet was nagekomen.