©Erik Mclean

Lineaire TV is passé: bijna helft internetters kijkt geen TV-zenders

Lineaire TV is passé: bijna helft internetters kijkt geen TV-zenders

18-07-2023 17:01 Laatste update: 18:31

Het percentage internetgebruikers wereldwijd dat niet of nauwelijks naar lineaire televisie kijkt is in twee jaar tijd met 22 procent gestegen. Inmiddels zegt bijna de helft (45 procent) van de internetters niet meer tv-zenders te kijken.

Dat blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek door Ampere Analysis, dat 54 duizend volwassenen ondervroeg in 28 landen, waaronder Nederland. Dat jongeren steeds minder naar tv-zenders kijken, was al lang duidelijk. Maar het nieuwe onderzoek laat zien dat ook oudere groepen steeds vaker afhaken: 35 procent van de mensen die geen lineaire televisie kijken is ouder dan 45 jaar.

Ook intensieve tv-kijkers zijn minder gaan kijken de afgelopen jaren. De groep die minstens vier uur per dag naar tv-uitzendingen keek is in twee jaar tijd afgenomen van 19 procent begin 2021 naar 15 procent dit jaar. Tegelijkertijd groeit het kijken naar streamingdiensten en online-video's. Het percentage internetters dat minstens 4 uur per dag naar online-video kijkt steeg van 58 procent in 2021 naar 62 procent dit jaar.

In Nederland nog veel tv-abonnementen

Vergeleken met veel andere landen zijn er in Nederland nog juist nog relatief veel kijkers naar lineaire televisie. Vorig jaar had 12 procent van de Nederlandse huishoudens geen tv-abonnement. Dat percentage was in drie jaar tijd wel verdubbeld.

Streaming-aanbod

Volgens Ampere Analysis is het 'nog te vroeg om lineaire tv af te schrijven'. "Internetters stemmen nog wel af op live-evenementen, zoals sport, grote reality-shows en exclusieve dramaseries."

Bovendien hebben veel tv-bedrijven eigen videodiensten opgezet, waarmee ze de mensen die alleen via streaming kijken alsnog kunnen bereiken. "De afname van lineair tv-kijken lijkt een zorgwekkende trend te zijn voor tv-bedrijven. Als ze hun video-on-demand-aanbod uitbreiden dan kunnen ze kijkers behouden, maar dus wel op een andere manier", zegt Minal Modha, Research Director at Ampere Analysis.

Over streaming kijken gesproken: volg ons ook op YouTube.

Luister ook onze podcast.