©Bright

Helft Nederlandse streamingkijkers: Viaplay overleeft het niet

Helft Nederlandse streamingkijkers: Viaplay overleeft het niet

12-07-2023 08:30 Laatste update: 13-07-2023 09:16

De concurrentiestrijd tussen streamingdiensten is enorm, maar of er in Nederland genoeg ruimte is voor al die diensten is de grote vraag. De gebruikers zelf denken van niet: ruim de helft van de Nederlandse kijkers van streamingdiensten verwacht dat Viaplay over vijf jaar niet meer bestaat.  

UPDATE: Viaplay grijpt in: bezuinigingen en ontslagen

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1600 Nederlandse streamingabonnees door Streamwijzer. Maar liefst 51 procent zegt te verwachten dat Viaplay het niet gaat redden. Dat is een erg hoog percentage vergeleken met de concurrenten. De nummer twee is HBO Max: 16 procent denkt dat die dienst, en de opvolger MAX, over vijf jaar niet meer zal bestaan.

Ook zijn er nog wat twijfels over SkyShowtime: 13 procent denkt dat die dienst het niet gaat redden. In de andere streamingplatforms - Amazon Prime Video, Netflix, Disney+ en Videoland - hebben Nederlanders het meeste vertrouwen. Slechts tussen 3 en 7 procent van de streamingkijkers denkt dat die gaan verdwijnen.

De Viaplay-gebruikers oordeelden in het onderzoek negatiever over de toekomst van de Zweedse dienst dan de abonnees van andere streamers. Sinds de lancering in maart 2022 kwamen er relatief veel klachten over Viaplay, onder andere over haperende streams en over het commentaar bij de Formule 1-uitzendingen. 

Beurskoers ingestort en series geschrapt

De Viaplay Group zit intussen zwaar in de problemen en zag de afgelopen maanden driekwart van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf is na een recente prijsverhoging veel abonnees kwijtgeraakt en heeft ook last van dalende reclame-inkomsten bij de Scandinavische tv-tak. Nadat de recente cijfers van het bedrijf tegenvielen, is topman Anders Jensen opgestapt.

Zijn opvolger, Jørgen Madsen, moet flink bezuinigen. Het bedrijf zegt de komende tijd 'veranderingen' door te voeren. "Elk managementteam herziet zijn eigen organisatie. Omdat dit proces in volle gang is, kunnen er in dit stadium geen verdere details worden gegeven", aldus Viaplay tegen Streamwijzer.

Een van de gevolgen werd vorige week al duidelijk, toen bleek dat Viaplay een streep heeft gezet door de vier Nederlandse dramaseries die het had besteld. Onder die series waren 'Roombeek' over de vuurwerkramp in Enschede en 'Something Stupid' van schrijfster Saskia Noort. Dat terwijl het plan van het Zweedse bedrijf juist was om het aanbod in Nederland uit te breiden en meer eigen content te bieden.

Prijsverhoging

Viaplay verhoogde in maart zijn abonnementsprijs van 14 naar 16 euro per maand, maar het raakte veel abonnees kwijt. In juni kwam het daarom weer met een aanbod voor een jaarabonnement van 99 euro. Viaplay zendt in Nederland behalve de Formule 1 onder meer ook de Premier League en de Bundesliga uit. Het Zweedse bedrijf doet geen gooi naar de eredivisierechten

In plaats van een prijsverhoging kwam concurrent Netflix onlangs met een extra toeslag voor gebruikers die hun account delen met mensen buiten hun eigen huishouden.