Telefoonmarkt blijft krimpen, maar verkoop dure smartphones trekt aan

©Unsplash

smartphone verkopen verscheept apple iPhone samsung galaxy
18 juli 2023 om 17:54

Het blijft kwakkelen met de verkoop van nieuwe smartphones. Ook in het tweede kwartaal zijn er minder telefoons verscheept dan een jaar eerder. Xiaomi en Samsung zaten opnieuw fors in de min. Maar er gloort weer wat hoop voor de smartphone-merken.

Na tegenvallende cijfers over de vorige kwartalen werd voor dit kwartaal al beterschap verwacht. Dat valt toch tegen, melden marktonderzoekers Counterpoint en Canalys. Voor het achtste kwartaal op rij is er daling van de telefoonverkoop te melden, twee jaar lang krimp dus. Afgelopen kwartaal lag het aantal verscheepte smartphones volgens Counterpoint wereldwijd 8 procent lager vergeleken met vorig jaar, Canalys noteert zelfs een krimp van 11 procent.

Apple zag de minste daling volgens Counterpoint, met 2 procent minder verkochte iPhones dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Samsung en Xiaomi verscheepten er 12 procent minder, Vivo spant de kroon met 17 procent verkoopdaling.

Sterkste tweede kwartaal ooit voor Apple

Samsung heeft zijn positie als grootste smartphoneverkoper wel weer teruggewonnen, stelt Canalys. De Zuid-Koreanen hebben een stabiel marktaandeel van 21 procent, net als een jaar geleden.

Apple blijft met een even stabiele 17 procent de tweede. Samsung zou het vooral moeten hebben van zijn goedkopere A-lijn. Apple had ondertussen zijn beste tweede kwartaal ooit, stelt Counterpoint.

'Premium-segment trekt aan'

Ook nu beloven de analisten weer beterschap. Het premium-segment van telefoons van 600 dollar en meer zou weer aantrekken. Voor het eerst ooit waren die duurdere smartphones goed voor meer dan 20 procent van het totale aantal verscheepte smartphones. Dat rijmt met dat sterke kwartaal van Apple, dat vrijwel alleen duurdere smartphones verkoopt.

Vooral in India zit groei: Apple verkocht daar 50 procent meer iPhones dan een jaar geleden. Daarmee is India op weg de vijfde markt te worden voor Apple.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>