©Ebikes

Onderzoek: mensen willen een e-bike van Tesla of Apple

Onderzoek: mensen willen een e-bike van Tesla of Apple

19-07-2023 09:51

Consumenten zitten wel te wachten op een e-bike van Tesla. Ook is er veel animo voor een elektrische fiets gemaakt door Apple of Amazon. Dat blijkt uit een verkennend marktonderzoek, waarbij mensen fictieve e-bikes van 70 merken kregen voorgelegd.

Een nieuw marktonderzoek van Ebikes.org toont dat er onder consumenten veel interesse is voor een e-bike van Tesla. De autofabrikant scoorde het hoogst bij de gemiddelde prijs die mensen bereid waren te betalen voor een e-bike van de onderzochte bedrijven: gemiddeld 2254 dollar. Dat lijkt niet veel, maar het was fors meer dan wat de ondervraagden gemiddeld over hadden voor de fictieve e-bikes van Apple en Amazon (1550 en 1750 dollar). De conceptfiets van Amazon was overall het populairst, gevolgd door de e-bikes van Apple en Marvel.

In het onderzoek kregen meer dan duizend mensen met AI ontworpen e-bikes te zien met designs die zouden moeten passen bij de verschillende bedrijven. Ze reageerden dus alleen op de bedachte ontwerpen en het idee dat zo'n bedrijf een elektrische fiets zou introduceren. Mensen kregen bijvoorbeeld een reeks fictieve fietsen van techbedrijven te zien, waarbij de interesse in een Amazon-fiets dus groter dan die in de e-bikes van Google, Spotify of TikTok. Hetzelfde werd gedaan met AI-fietsen van allerlei soorten bedrijven, zoals automerken, sportclubs en pretparken. 

Musk sloot een e-bike niet uit

Het onderzoek kreeg veel aandacht in de autowereld, omdat Tesla-fans wel benieuwd zijn naar zo'n e-bike van het bedrijf. Tesla zou bijvoorbeeld zijn expertise op het gebied van batterijen en elektrische aandrijflijnen kunnen inzetten in een fiets.

Bovendien heeft Elon Musk ooit gezegd dat Tesla 'misschien een elektrische fiets zal maken', maar dat was in 2018. Na zijn overname van Twitter heeft de miljardair andere dingen aan zijn hoofd. Ook lanceerde Musk deze week nog een nieuwe AI-startup. Dus de kans dat hij zin en tijd heeft voor een e-bike, lijkt erg klein.

Meer automerken maken e-bikes

Meerdere autofabrikanten hebben trouwens al eigen e-bikes uitgebracht, zoals Peugeot, BMW, Porsche, Mercedes, Audi en Polestar. Vaak gaat het om fietsen in kleine oplages.

In 2020 kwam industrieel ontwerper Kendall Toerner al met een opmerkelijk design voor een futuristisch ogende Tesla-bike.

Lees ook: Is Cowboy de volgende VanMoof?