©UKGov

Baas geheime dienst: AI kan spion niet vervangen

Baas geheime dienst: AI kan spion niet vervangen

19-07-2023 11:37 Laatste update: 12:14

Kunstmatige intelligentie gaat een enorme impact hebben op de wereld van spionage, maar de technologie kan menselijke spionnen niet vervangen. Het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6 Richard Moore benadrukt in een zeldzame speech dat de 'menselijke factor' cruciaal blijft bij spionage.

Geheime diensten zullen AI massaal inzetten om belangrijke informatie te vergaren en selecteren, maar volgens Moore zullen 'de unieke kenmerken van menselijke agenten op de juiste plaatsen nog belangrijker worden'. Daarbij doelt hij onder meer op het vermogen van spionnen om "besluiten binnen een regering of een terreurgroep te beïnvloeden". Dat zegt de MI6-baas vandaag in een toespraak in Praag. 

Het is pas de tweede openbare toespraak die Moore geeft sinds hij drie jaar geleden hoofd van MI6 werd. Die eerste speech, in 2021, ging opvallend genoeg ook over de gevaren van AI. Hij waarschuwde het Westen toen te langzaam te reageren op de ontwrichtende impact van AI.

Kwantumcomputers

Moore waarschuwt opnieuw voor de AI-technologie die China en Rusland ontwikkelen en de opkomst van kwantumcomputers, die veel krachtiger zijn dan de huidige computers. Met kwantumcomputers zouden beveiligingssystemen makkelijker te omzeilen zijn.

Volgens Moore kunnen menselijke spionnen ook 'nieuwe vragen herkennen waar wij nog niet aan gedacht hadden'. "Menselijke intelligentie gaat in tijden van AI steeds meer om dingen die apparaten niet kunnen, al moeten we er rekening mee houden dat de grenzen van wat machines kunnen met duizelingwekkende snelheden opschuiven."

Hoeveel spinnen MI6 in dienst heeft, is officieel niet bekend. Schattingen lopen uiteen tussen 400 en 700.

Lees meer over kunstmatige intelligentie.