Netflix komt na series over Formule 1 en Tour de France met meer sport

©Netflix

netflix tour de france serie formule 1 sport
20 juli om 11:33

Netflix zegt na de populariteit van zijn docuseries over sport, zoals over de Formule 1 en de Tour de France, met meer sportprogramma's te komen. Maar het streamingbedrijf gaat voorlopig geen live-uitzendingen van sport aanbieden.

Netflix-topman Ted Sarandos zegt dat de streamingdienst zich vooralsnog niet mengt in de concurrentiestrijd rond het streamen van live-sport. "We gaan sportfans op Netflix het hele jaar door een sterk aanbod bieden, zonder dat we deel hoeven uit te maken van het lastige economische model rond live-sportlicenties", zei Sarandos in een toelichting op de nieuwe kwartaalcijfers.

Met de Formule 1-serie Drive To Survive en de nieuwe reeks Tour de France: Unchained heeft de streamingdienst al veel succes. Netflix wil op die voet verder gaan. 

Formule 1 en golf

Sarandos bevestigt dat Netflix dit najaar wel een 'experiment' gaat doen met een livestream rond sport. Het gaat om een golftoernooi, naar verluidt professionele golfers en Formule 1-coureurs. Het is volgens Sarandos een manier om de eigen series Drive To Survive en Full Swing, over PGA Tour-golfers, te promoten.

Netflix zou volgens geruchten in het verleden een poging hebben gedaan om Formule 1-uitzendrechten te scoren, maar dat mislukte. Andere uitzendrechten voor grote competities zijn voor Netflix op korte termijn moeilijk te bemachtigen. Vorige week kwam Netflix nog met de NFL-docuserie Quarterback over American Football.

Concurrenten storten zich op sport

Netflix heeft tot nu toe geen live-uitzendingen van grote sportwedstrijden aangeboden, in tegenstelling tot concurrenten als Amazon Prime Video, YouTube en Apple TV+, die juist steeds meer sportwedstrijden streamen. Netflix zag er tot nu toe geen rol voor zichzelf in. "We zijn niet anti-sport, maar we zijn pro-winst", aldus Sarandos begin dit jaar. 

Google trok 2 miljard dollar uit om American Football te mogen streamen op YouTube. Apple sloot een 10-jarige deal met de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS, waar sinds kort Lionel Messi in speelt. Apple zou Messi zelfs een deel van de omzet van zijn streamingabonnementen hebben aangeboden.

Amazon streamt in sommige Europese landen op Prime Video ook voetbalwedstrijden, waaronder uit de Engelse Premier League, maar nog niet in Nederland. Viaplay heeft in ons land de rechten van de Formule 1 en de Premier League.