Het Netflix Basic-abonnement heeft zijn langste tijd gehad

Het Netflix Basic-abonnement heeft zijn langste tijd gehad

19-07-2023 15:41 Laatste update: 23:25

Netflix stopt na Canada nu ook in de VS en het Verenigd Koninkrijk met zijn goedkoopste Basic-abonnement. De optie is niet meer beschikbaar voor nieuwe abonnees in die landen. Mogelijk volgt de wijziging later in nog meer landen. De streamingdienst zet steeds meer in op zijn goedkope abonnement met reclames.

Huidige Basic-abonnees kunnen hun abonnement in de drie landen nog gewoon blijven gebruiken, maar nieuwe abonnees moeten kiezen voor het duurdere Standaard-abonnement om reclamevrij te kijken, of ze kunnen gaan voor de goedkopere optie met reclameblokken. Dat bevestigde Netflix woensdagavond bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Voor Netflix is het Basic-abonnement minder lucratief dan het abonnement met advertenties, waarbij gebruikers vier minuten reclames per uur te zien krijgen. Het is nog niet bekend of de beleidswijziging binnenkort ook in meer landen wordt ingevoerd. Voorlopig blijft het Basic-abonnement in Nederland beschikbaar. 

Nog niet in Nederland

Netflix heeft het goedkopere abonnement met reclames tot nu toe in twaalf landen gelanceerd. Het is nog niet bekend wanneer het in ons land beschikbaar komt. 

Voor Nederlanders kost het Basic-abonnement momenteel 8 euro per maand. Je kijkt dan alleen in de 720p-kwaliteit. Voor het Standaard-abonnement met full-hd-beelden betaal je maandelijks 12 euro en de Premium-optie met 4K kost 16 euro.

Reclames leveren Netflix meer op

Het abonnement met reclames kost in de VS 7 dollar per maand en het levert Netflix volgens experts per gebruiker meer winst op dan het Basic-abonnement van 10 dollar per maand. De gebruikers kijken zoveel reclamespotjes dat er in totaal simpelweg meer geld binnenkomt dan die 3 dollar verschil per maand.

Toeslag voor delen accounts

In mei voerde Netflix in veel landen, waaronder Nederland, zijn strengere beleid rond het delen van accounts in. Abonnees die hun account delen met mensen buiten hun huishouden moeten een toeslag voor betalen. Dat kost in Nederland 4 euro per maand extra.

De toeslag is erg effectief: Netflix kreeg er afgelopen kwartaal veel meer nieuwe abonnees bij dan verwacht.

Luister ook over de Netflix-serie Black Mirror: