©Hupi

e-bike caravan elektrische fiets trailer fietsvakantie

Met deze caravan voor je e-bike kun je off-grid op fietsvakantie

20 juli 2023 om 16:44

Je wilt op fietsvakantie met je e-bike, maar niet in een tentje slapen? Dan zijn er nu ook mini-caravans om achter je elektrische fiets of fatbike te hangen. Zoals deze Hupi uit Finland: een goed uitgeruste trailer voor e-bikes. Met best veel opties, van een mini-koelkast tot zonnepanelen op het dak.

De Finse uitvinder Urpo Merranmaa, 'Upi' voor intimi, kreeg een paar jaar geleden een elektrische fatbike cadeau. Zelf was hij niet zo'n fietser, maar hij is wel dol op kamperen in de natuur. Het leidde tot de ontwikkeling van de Hupi: een mini-caravan die door een e-bike voortgetrokken kan worden. De e-bike-trailer, met stevige banden en 10 inch wielen, is wel zwaarder dan veel andere fietsaanhangers. Je hebt dus wel een krachtige e-bike voor nodig. Maar daar staat wat 'comfort' tegenover.  

De Hupi is gemaakt van aluminium met 20 mm isolatie en is 2 meter lang en 106 cm breed. De binnenruimte is 1,95 bij 1 meter en hij weegt tussen 65 en 70 kg. De Hupi heeft een opklapbaar eenpersoonsbed en een opbergruimte. De fietscaravan beschikt over een stopcontact en led-verlichting.

Het voeteneind van het bed is omhoog te klappen en de rest van het bed is dan een zitbank met kussens. Onder het opgevouwen beddeel zit een opklapbaar tafeltje, waaraan je kunt eten of werken.

Echt te koop, veel opties

Er zijn op internet meerdere doe-het-zelf-projecten voor soortgelijke fietscaravans te vinden. Zo begon de Hupi ook, maar Merranmaa heeft hem onlangs daadwerkelijk op de markt gebracht. Hij werkt daarvoor samen met een Finse distributeur van caravans en onderdelen. 

De Hupi is niet goedkoop: de vanafprijs is 5990 euro. Dat is nog zonder de verzendkosten uit Finland en de verschillende opties, zoals een klein gasfornuis, een mini-koelkast, en een zonnepaneel met omvormer, waarmee ook de batterij van je e-bike is op te laden. Dan kun je dus echt off-grid.

In deze video laat Merranmaa je alles zien van de Hupi. Zet de Engelse ondertitels aan om te volgen wat hij zegt.

In onze podcast spraken we deze week met de oprichter van het Nederlandse fatbike-merk Phatfour, onder andere over de ondergang van VanMoof en over het ontwikkelen van fatbikes. Luister de podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>