OpenAI-topman lanceert omstreden Worldcoin met verplichte oogscan

©Tools for Humanity

worldcoin iris scan crypto bitcoin
24 juli 2023 om 13:41

OpenAI-topman Sam Altman begint met de uitrol van zijn omstreden cryptomunt Worldcoin, die alleen beschikbaar is voor mensen die hun iris laten scannen met een speciaal apparaatje.

Kunstmatige intelligentie wordt razendsnel slimmer en menselijker. OpenAI-topman Sam Altman kan het weten, zijn ChatGPT is al maanden het gesprek van de dag. En die menselijke AI is soms handig, maar ook bedreigend: wat als AI straks al ons geld wegsluist voor eigen gebruik? Altman en zijn partners hebben daar wat op bedacht: een cryptomunt die alleen beschikbaar is na een irisscan.

Worldcoin heet de munt en de langverwachte en omstreden uitrol begint nu eindelijk, meldt de startup. Niet meteen wereldwijd: Nederland zit nog niet bij de deelnemende landen. Worldcoin start in 20 landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Spanje. Ook de VS doet mee, al is de uitrol daar ingewikkeld wegens overheidseisen.

De introductie van de munt maakt in ieder geval een vliegende start. Worldcoin werd geïntroduceerd met een startprijs van 1,70 dollar, maar sprong al naar een piek van 3,58 dollar, om vervolgens te stabiliseren op 2,52 dollar. Volgens handelaren als Binance is er vandaag alleen al voor 145 miljoen dollar aan de munt verhandeld.

Afspraak voor Orb-oogscan maken

Gebruikers kunnen de Worldcoin-app downloaden, maar die is pas te gebruiken na een irisscan in één van de 35 steden in deelnemende landen. In Duitsland zullen gegadigden naar Berlijn moeten, in Frankrijk naar Parijs en in Spanje zijn er scan-locaties in en om Barcelona en Madrid.

Gebruikers moeten dan langs 'The Orb', een bolvormige irisscanner die een unieke IrisCode genereert voor elke gebruiker die zijn oog scant. Alleen met zo'n code is Worldcoin beschikbaar.

Zo'n irisscan ligt natuurlijk gevoelig, want je geeft unieke biometrische data aan een bedrijf. Bij veel andere biometrische data blijft deze informatie op het apparaat zelf: de vingerafdruk- of gezichtsscan verlaat je smartphone bijvoorbeeld niet. Om toch gebruikers te lokken, geeft Worldcoin de afgelopen jaren al gratis tokens aan gebruikers die hun iris laten scannen en een rekening openen.

Mogelijk misleidende praktijken

Door dat lokkertje is Worldcoin al vaker in opspraak gekomen. Het bedrijf zou zeker in armere landen gebruikers ronselen die wellicht niet goed nadenken over de gevolgen van het maken van zo'n irisscan. Tussen mei 2021 en juli 2023 wist Worldcoin ruim 2 miljoen gebruikers aan zich te binden.

Het doel van het bedrijf is om zoveel mogelijk gebruikers te krijgen, en zijn munt daarmee zo aantrekkelijk mogelijk te maken. "Indien succesvol, denken we dat Worldcoin de economische kansen drastisch kan vergroten, en een oplossing kan opschalen die mensen kan onderscheiden van AI", aldus het bedrijf.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>