Android waarschuwt als onbekende AirTag met je meereist

©Unsplash

google Android beveiliging stalking apple airtag bluetooth tracker privacy
28 juli 2023 om 11:07

Android zal gebruikers binnenkort waarschuwen als een onbekende Apple AirTag met hen meereist, om bijvoorbeeld stalking te voorkomen. Een soortgelijk netwerk voor bluetooth-trackers heeft Google uitgesteld, totdat ook Apple zijn gebruikers daartegen kan waarschuwen.

AirTags en soortgelijke bluetooth-labels zijn erg handig om bijvoorbeeld je sleutels makkelijk terug te vinden. Maar ze vormen ook een privacygevaar: als iemand bijvoorbeeld een AirTag in je jaszak doet, is je locatie te volgen zolang je in de buurt van een iPhone bent. iPhones zelf hebben daarom al een tijd lang maatregelen om AirTag-stalking tegen te gaan. iPhones geven een melding als een onbekende AirTag met je meebeweegt, of een andere gadget met Apple 'Zoek mijn'-ondersteuning, zoals de trackers van Chipolo.

Android toont die meldingen binnenkort ook bij onder meer AirTags. Apple en Google kondigden eerder dit jaar een samenwerking aan, om stalking via hun zoeknetwerken te voorkomen. De eerste stap wordt nu dus gezet. Nog deze maand krijgen heel veel Android-apparaten een update die meldingen geeft als onbekende bluetooth-trackers met hun meereizen. Die update is er vanaf het bijna zes jaar oude Android 6, en waarschuwt dus onder meer voor AirTags.

Google zoeknetwerk uitgesteld

Google meldt ook dat het zijn eigen geavanceerdere zoeknetwerk even heeft uitgesteld. Dat 'Find My Device'-netwerk lijkt erg op Apple's 'Zoek mijn'-netwerk: alle Android-telefoons geven dan automatisch en anoniem de locatie van een nabije bluetooth-tracker door aan de telefoon van de eigenaar. Zo weet je dus dat je sleutels op het station liggen, ook al ben je zelf ver buiten bluetooth-bereik.

Google wacht nu met zijn netwerk totdat Apple ook in iOS meldingen ondersteunt voor trackers van Android-eigenaren. Pas als die ondersteuning er is, zal Google zijn Find My Device-netwerk uitrollen. Zo wil het bedrijf voorkomen dat er in de tussentijd alsnog misbruik wordt gemaakt van de volgmogelijkheden van trackers.

"Gebruikersveiligheid en de preventie van ongewenste locatietracking zijn een topprioriteit voor Android", schrijft Erik Kay van Google. "Op dit moment hebben we de beslissing genomen om met de uitrol van het Find My Device-netwerk te wachten totdat Apple beveiligingen voor iOS heeft geïmplementeerd."

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>