©Bright

ziggo mediabox next zonder reclame

Ziggo heeft nu gepersonaliseerde tv-reclames: zo zet je ze uit

28 juli om 16:19

Ziggo is deze week begonnen met het tonen van zogeheten 'reclames op maat'. TV-kijkers krijgen aangepaste commercials te zien op basis van bijvoorbeeld hun leeftijd of woonplaats. Ziggo-klanten kunnen dit uitzetten in de instellingen van hun mediabox.

Adverteerders kunnen met 'reclames op maat' specifieke commercials aan bepaalde huishoudens laten zien. Als je in de doelgroep van zo'n campagne valt, krijg je dus een andere reclame te zien dan de rest van de kijkers. Ziggo schrijft dat klanten zo 'relevantere reclames' zien, waardoor 'hun kijkplezier wordt vergroot'. Maar de echte reden is dat Ziggo aan deze samenwerking met RTL en Talpa geld verdient. Voor adverteerders zijn dit soort reclames effectiever, waardoor ze er meer voor moeten betalen.

Ziggo zegt voor het afstemmen van reclames alleen gegevens te gebruiken van klanten die toestemming hebben gegeven voor persoonlijke aanbevelingen. De provider gebruikt ook demografische gegevens van het huishouden. "Hierbij kun je denken aan een leeftijdsrange, provincie en woonplaats. Met deze gegevens wordt bepaald welke huishoudens of personen het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in specifieke advertenties. We leveren deze data versleuteld aan, waardoor RTL en Talpa niet weten welke data bij wie hoort."

Mediabox

Ziggo-klanten kunnen dit in de instellingen op de Mediabox uitzetten. Als je dat doet, dan worden automatisch ook de persoonlijke kijksuggesties uitgeschakeld. Ziggo toont de reclames op maat voorlopig alleen aan klanten met een Mediabox Next. Later dit jaar volgt de Next Mini, en daarna de Mediabox XL en de online-dienst Ziggo Go.

In 2021 stopte KPN na drie jaren testen met gepersonaliseerde reclames, waarvoor het ook samenwerkte met Talpa en RTL.  

Reclames op maat uitzetten? Dat doe je zo:

Klik op je afstandsbediening op het huisje.

Klik op het tandwieltje, rechtsboven in het hoofdmenu.

Ga naar het tabblad Info, helemaal rechts.

Klik op 'Persoonlijke aanbevelingen'.

Lees ook: Lineaire TV is passé