©Emily Wade

Apple erkent blunder met Schermtijd: kinderen kunnen limieten omzeilen

Apple erkent blunder met Schermtijd: kinderen kunnen limieten omzeilen

31-07-2023 09:28 Laatste update: 12:30

Door een bug in iOS en iPadOS kunnen kinderen de Schermtijd-limieten die hun ouders hebben ingesteld gemakkelijk omzeilen. Het probleem bestaat al maanden, maar Apple erkent dat het nog niet is opgelost.

Sommige kinderen hebben de afgelopen maanden veel langer de iPhone of iPad kunnen gebruiken dan hun ouders hadden ingesteld. De instellingen voor 'Apparaatvrije tijd' blijken niet goed te worden opgeslagen en niet goed te worden gesynchroniseerd tussen apparaten. De bug zit in iOS 16, dat in het najaar van 2022 verscheen.

Ouders kunnen gebruikslimieten instellen voor de iPhone en iPad van hun kinderen. Met de optie 'Apparaatvrije tijd' bepalen ze wanneer een apparaat wel en niet gebruikt mag worden. In het Engels heet dat Downtime. Ook kunnen ouders instellen welke apps het kind mag gebruiken. Maar die instellingen blijken door de bugs steeds gereset te worden. Bovendien worden ze vaak niet goed bewaard.

Er komt een update

Apple bevestigt de Schermtijd-bug tegenover de Wall Street Journal. De iPhone-maker belooft een oplossing via een toekomstige update, maar het is nog niet duidelijk op welke termijn die verschijnt. Apple had in mei de problemen al toegegeven, en dacht dat het met iOS 16.5 in mei was opgelost, maar dat blijkt dus niet het geval. Ook in de beta van iOS 17 zit de bug nog.

Er is nog een tweede probleem rond Schermtijd. Als kinderen extra tijd vragen om een bepaalde activiteit af te ronden, worden de applimieten gereset. De iPhone of iPad kan dan onbeperkt gebruikt worden, doordat kinderen telkens als de limiet op is om een minuut extra kunnen vragen.

Luister ook onze podcast: