©Bright

Doorstart VanMoof stap dichterbij: Amerikaans bedrijf doet bod

Doorstart VanMoof stap dichterbij: Amerikaans bedrijf doet bod

31-07-2023 18:43 Laatste update: 01-08-2023 11:50

De curatoren van VanMoof werken aan een doorstart van het failliete Amsterdamse e-bike-merk. Meerdere partijen hebben interesse getoond. Eén bedrijf dat VanMoof wil kopen is nu bekend: het Amerikaanse Micromobility.com, dat e-bikes en e-stepjes verkoopt en verhuurt. "We geloven in de toekomst van VanMoof", zegt het bedrijf tegen Bright.

LEES OOK: Wat is MicroMobility.com, het bedrijf dat VanMoof wil kopen?

MicroMobility.com maakte vandaag in een persbericht bekend dat het een niet-bindend bod op VanMoof heeft uitgebracht. "De mogelijke overname van VanMoof, bekend om zijn kwaliteit en innovatie, is een opwindende stap in de richting van onze visie voor een duurzamere en efficiëntere toekomst van stadsvervoer." Het bedrijf wil binnenkort een bindend bod uitbrengen. Volgens topman Salvatore Palella past een overname in de strategie van het bedrijf, omdat het meer wil investeren in e-bikes.

Micromobility verhuurt via dochterbedrijven als Helbiz, Wheels en Mimoto al elektrische fietsen, stepjes, brommers en scooters. Het bedrijf is momenteel actief in 10 Amerikaanse steden en 14 Italiaanse steden, maar is ook nog zwaar verlieslijdend. MicroMobility.com heeft sinds 2022 beursnotering aan de Nasdaq in New York, maar de koers stortte afgelopen jaar volledig in. Van de debuutkoers van 496 dollar is slechts 0,081 dollar over. Daardoor is het de vraag of het bedrijf genoeg middelen heeft om VanMoof er weer bovenop te krijgen.

'We willen winkels openen'

MicroMobility.com produceert zelf geen elektrische fietsen, maar verkoopt en verhuurt ze. "We verkopen al e-bikes en willen ook fysieke winkels openen. VanMoof is een bedrijf met een enorme naamsbekendheid. We geloven in de toekomst van VanMoof. Het bedrijf staat voor kwaliteit en innovatie", vertelt Gian Luca Spriano, hoofd international business development bij MicroMobility.com, in gesprek met Bright.

"Dat VanMoof failliet is gegaan, wil niet zeggen dat het bedrijf geen grote waarde heeft. We hebben goede gesprekken met mensen binnen VanMoof gehad en we zien nog veel mogelijkheden", zegt Spriano. Over de details van de plannen, kan hij om juridische redenen niets zeggen. Het bindende overnamebod is volgens Spriano nog 'werk in uitvoering'.

Meer partijen met interesse

MicroMobility.com is niet de enige partij met interesse in een doorstart van VanMoof. De curatoren hebben een 'beperkte groep geïnteresseerden geselecteerd' om een 'mogelijke transactie mee te onderzoeken'. "Het doel is een volledige herstart van VanMoof", stond er vandaag in een e-mail aan betrokken bedrijven, die naar Bright is gelekt. "Op dit moment gaan we met deze beperkte groep verder."

Een woordvoerder van de curatoren bevestigt dat er wordt gesproken over een doorstart. Welke andere bedrijven er interesse hebben getoond, is niet bekend. De curatoren willen verder geen commentaar geven. Intern heeft het doorstartproces overigens een Engelstalige naam meegekregen: Project Spoke.

Geen garantie, zorgen over reparatie

VanMoof werd op 18 juli failliet verklaard. Voor een doorstart zijn miljoenen euro's nodig, omdat VanMoof zware verliezen leed: in zowel 2021 als 2022 ongeveer 80 miljoen verlies. Als VanMoof door een ander bedrijf wordt opgekocht, dan heeft die partij na de doorstart waarschijnlijk geen garantieverplichting richting de huidige klanten. 

Doordat de VanMoof-fietsen speciaal voor het bedrijf ontwikkelde onderdelen hebben, kunnen ze op dit moment niet gerepareerd worden. Voor klanten is het te hopen dat er een doorstart komt, zodat er reparaties en onderhoud aan hun e-bikes mogelijk blijven.

Servers blijven werken

VanMoof houdt zijn servers voorlopig in de lucht. Sinds vorige week kunnen klanten hun e-bike die voor een reparatie bij een VanMoof-vestiging stond weer ophalen. 

De Amsterdamse fietsfabrikant heeft in totaal 190.000 fietsen verkocht. VanMoof staat daarmee op de vijftiende plaats in de lijst van populairste e-bike-merken in Nederland. 

Lees ook: VanMoof failliet, dit zijn de gevolgen voor klanten

Luister ook onze podcast: