Dit bedrijf kan VanMoof-fietsen nog wél repareren

©Upway

vanmoof fiets repareren e-bike reparatie van moof
27 juli 2023 om 16:19
Laatste update: 27 juli 2023 om 17:22

De aanbieder van refurbished e-bikes Upway heeft een speciaal reparatieprogramma voor VanMoof-fietsen aangekondigd. Het Franse bedrijf werkte eerder met VanMoof samen bij het opknappen en verkopen van tweedehands e-bikes van het failliete merk, en heeft daardoor nog de kennis en onderdelen in huis.

Upway, dat sinds vorig jaar ook in Nederland refurbished e-bikes verkoopt, begint op 1 september met een speciaal reparatieprogramma voor VanMoof-fietsen. Daarmee hebben VanMoof-klanten weer een partij waarbij ze hun kapotte e-bike kunnen laten repareren. Momenteel is dat vrijwel onmogelijk, doordat de vestigingen van het failliete Amsterdamse fietsmerk gesloten zijn. Ook hebben de gecertificeerde servicepartners, zoals Kwikfit, de benodigde speciale onderdelen niet meer. Upway heeft nog wel VanMoof-onderdelen, omdat het eerder met VanMoof samenwerkte rond refurbished e-bikes. De Upway-monteurs werden daarvoor opgeleid door VanMoof-technici.

Voor 89 euro haalt Upway de kapotte VanMoof-fiets op, waarna de eigenaar na een inspectie een schatting van de reparatiekosten per onderdeel krijgt. "Het uurloon van de monteurs is voor rekening van Upway", zegt de Franse startup. Binnen vier weken krijgt de VanMoof-klant zijn fiets weer terug.

500 reparaties

Upway verwacht 500 reparaties te kunnen doen, 'vooropgesteld dat er voldoende onderdelen verkrijgbaar zijn'. Dat laatste blijft een onzekere factor. Mocht een e-bike niet meer voor reparatie in aanmerking komen, dan wil Upway de eigenaar een bod doen om de fiets over te kopen. "Met de intacte onderdelen van aangekochte VanMoofs kunnen andere e-bikes wel worden gerepareerd."

Upway verwacht dat er meer vraag naar de reparaties is dan de beschikbare 500 tijdslots. "De slots worden aangeboden op volgorde van registratie en hun aantal zal beperkt zijn omdat we afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van bepaalde reserveonderdelen, daarom raden we je aan je nu te registreren."

Tweedehands VanMoof-fietsen

Upway verkocht eerder een tijd tweedehands VanMoof-fietsen, maar stopte daar mee omdat de reparatie en vervanging van de exclusieve onderdelen te duur was. "Niet alleen bleek het maatwerk kwalitatief vaak minder betrouwbaar dan het conventionele aanbod, ook de ongebruikelijke hoeveelheid software leverde voortdurend problemen op."

Ombouwset en doe-het-zelf reparaties

Er zijn meer initiatieven gericht op VanMoof-fietsers. Zo ontwikkelt de Britse startup Boost een eigen ombouwset voor de VanMoof S3. Het bedrijf wil de elektronica en de accu in de e-bikes vervangen, zodat de fietsen in de toekomst blijven rijden. Daar maken VanMoof-eigenaren zich zorgen over. Boost wacht nog wel eerst af of VanMoof een doorstart maakt.

Vlak voor het faillissement kwam concurrent Cowboy ook al met de speciale Bikey-app waarmee VanMoof-fietsers hun digitale sleutel voor het ontgrendelen van hun e-bike kunnen opslaan, voor het geval de servers van VanMoof offline gaan. De servers blijven voorlopig nog wel in de lucht.

Daarnaast zijn er initiatieven, zoals FixJeVanMoof, om aan losse VanMoof-onderdelen te komen, zodat mensen in de toekomst zelf hun fiets kunnen repareren. 

Lees meer nieuws over VanMoof.