De PlayStation 5 piept eindelijk niet meer (en heeft Dolby Atmos)

©Bright

playstation 5 ps5 piep beep verleden tijd dolby atmos update beschikbaar
13 september 2023 om 15:22
Laatste update: 13 september 2023 om 15:22

De PlayStation 5 heeft net als zijn voorgangers een karakteristieke piep als je 'm aanzet. Vanaf nu kan je die piep uitzetten, of zachter. De PS5 heeft nu bovendien eindelijk Dolby Atmos-ondersteuning.

De PlayStation geeft sinds de PS3 al een zeer herkenbare piep. De snerpende toon was tot nu toe alleen met een soldeerbout uit te schakelen, nu is daar verandering in gekomen. In de nieuwste versie van de software voor de PS5 zit eindelijk de mogelijkheid om het piepje uit te schakelen.

In de instellingen staat de mogelijkheid om onder het kopje 'Systeem' de piep uit te schakelen. Het is ook mogelijk om het volume van de piep te regelen, zodat je 'm nog wel hoort maar niet zo hard. Standaard staat het piepje op het hoogste volume, er zijn nog twee sprongen die elk steeds ongeveer de helft zachter klinken. Goed nieuws voor iedereen die de PlayStation stiekem wil aanzetten.

Eindelijk Dolby Atmos

De PS5 heeft nu ook eindelijk ondersteuning voor Dolby Atmos. PlayStation ondersteunde sinds de lancering van de PS5 al wel zijn eigen 3D-geluid, Tempest. Tot nu toe had je daar een speciale koptelefoon voor nodig, of kon het ruimtelijke geluid via de stereospeakers van je tv worden gesimuleerd.

Na de update profiteert de PlayStation 5 eindelijk volledig van je Dolby Atmos-geluidsset of soundbar. De Tempest 3D AudioTech van PlayStation wordt dan compatible met Atmos. In de instellingen van de PS5 kunnen gebruikers kiezen voor Dolby Atmos in het prioriteitenlijstje van de geluidsuitvoer. Sony stelt dat de PS5 de 3D-geluiden van games rendert naar de Atmos-speakers van de gebruiker, inclusief plafondspeakers. Zo hoor je geluid van games dus van rondom en van boven komen.

Andere kleine verbeteringen

De nieuwe PS5-software bevat nog een reeks verbeteringen. Het is makkelijker om vrienden voor besloten groepjes uit te nodigen, of zelfstandig in multiplayer-games van vrienden te springen. Ook heeft de bibliotheek nu een zoekfunctie: tot nu toe moest je nog de hele lijst afbladeren.

Toegankelijkheid is ook uitgebreid. Zo is het nu mogelijk om twee controllers te gebruiken alsof het één controller is, een optie die voor gebruikers met een beperking erg welkom kan zijn.

SSD met 8TB

Verder kan je nu een dubbel zo grote SSD te monteren in de PS5. De spelcomputer gebruikt een speciaal soort snelle M.2-opslag, tot nu toe maximaal 4TB. Nu kan er ook een reepje van 8TB in de PS5 worden geschroefd – niet goedkoop, zulke opslag kost nu nog ruim 1000 euro.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>