©Bence Boros

Google Assistent wordt eindelijk slimmer met AI: 'Enorme kans'

Google Assistent wordt eindelijk slimmer met AI: 'Enorme kans'

01-08-2023 10:39

Google wil zijn spraakassistent de komende tijd ook voorzien van nieuwe AI-technologie. Managers spreken van een 'enorme kans' voor de ontwikkeling van een 'superkrachtige' versie van Google Assistent.

Dat blijkt uit een interne mail van Google die is gelekt naar Axios. "We zien een enorme kans om te onderzoeken hoe een superkrachtige Assistent met het nieuwste AI-taalmodel eruit zou zien”, schrijven twee leidinggevenden van het Google Assistent-team bij de aankondiging van nieuwe plannen.

Google heeft sinds kort zijn eigen AI-chatbot Bard, dat nog veel moeite heeft met simpele feiten. Google Assistent weet nu ook vaak het antwoord op je vragen niet, maar hetzelfde geldt voor concurrerende spraakassistenten Amazon Alexa en Apple Siri.

De virtuele assistenten zijn momenteel nog vooral handig voor simpele, specifieke taken, zoals het bedienen van slimme apparaten in je smart home. Google wil het AI-model achter Bard ook toepassen in zijn spraakassistent. Dat moet in eerste instantie in de mobiele versie gebeuren. 

Google Assistent en Bard

De ontwikkeling van Bard en Google Assistent verliep tot nu toe los van elkaar. Of dat binnenkort gaat veranderen, is nog niet duidelijk.

Uit de uitgelekte mail blijkt wel dat er ontslagen vallen bij het Google Assistent-team. Dat betekent echter niet dat Assistent plaats moet maken voor Bard. "We blijven zeer toegewijd aan Assistant en we zijn optimistisch over de mooie toekomst die voor ons ligt."

Wanneer krijgt Siri AI?

Concurrent Amazon werkt de komende tijd ook aan nieuwe AI-functies voor Alexa.

Apple werkt ook aan een eigen ChatGPT-achtige AI. Het zou logisch zijn als Apple zijn spraakassistent Siri dankzij AI ook slimmer zou maken. Siri is in mogelijkheden ingehaald door veel concurrenten.

Luister ook onze podcast: