Amazon belooft: Alexa wordt slimmer en kan meer talen spreken

amazon echo speaker pop oordoppen oordopjes speakers alexa nederlands
19 mei 2023 om 08:43
Laatste update: 19 mei 2023 om 08:46

Amazon wil binnenkort AI-functies toevoegen aan zijn slimme assistent Alexa. Het bedrijf ontwikkelt daarvoor een groot AI-model, dat Alexa ook meer talen moet laten spreken. Dat zeiden Amazon-topmannen bij de aankondiging van een aantal nieuwe smart home-producten.

De Amazon-topman die over Alexa gaat, Rohit Prasad, zegt tegen Techcrunch dat de slimme assistent 'goed op weg is om een persoonlijke AI te worden'. Amazon ontwikkelt hiervoor een groot AI-taalmodel, vergelijkbaar met GPT van OpenAI en PaLM 2 van Google. Het nieuwe AI-model moet Amazon volgens Prasad helpen om 'de beste slimme assistent te bouwen'.

De AI-vooruitgang moet er ook voor zorgen dat Alexa veel meer talen gaat begrijpen. Momenteel ondersteunt Amazon bijvoorbeeld nog geen Nederlands.

Ook moeten de antwoorden van Alexa persoonlijker worden en beter afgestemd op de context. Als je bijvoorbeeld tegen Alexa zegt dat je het koud hebt, moet de assistent aanbieden om de thermostaat hoger te zetten.

Half miljard apparaten met Alexa

Volgens Amazon-topman Dave Limp, senior vice-president van apparaten en diensten, wordt het binnenkort mogelijk om meer zoals een normaal gesprek te praten met Amazon. Die conversatiemogelijkheden worden volgens hem stapsgewijs uitgerold. "Het is niet jaren weg, maar er zijn een aantal dingen die we moeten oplossen", zegt Limp tegen Bloomberg.

Volgens Limp gaat Amazon bij het toevoegen van AI-functies aan Alexa voorzichtig te werk. Zo wil het bedrijf voorkomen dat de AI dingen gaat verzinnen of foute informatie geeft, waar andere AI-chatbots zich regelmatig schuldig aan maken. "Je zult zien dat we dit jaar veel vooruitgang boeken met Alexa en AI-taalmodellen."

Amazon zegt inmiddels meer dan 500 miljoen apparaten die Alexa ondersteunen te hebben verkocht. Dat zijn voornamelijk Echo-speakers en Fire TV-sticks. Alexa wordt vooral gebruikt voor eenvoudige taken, met specifieke commando’s, zoals het bedienen van slimme apparaten in huis of het instellen van timers. De spraakassistent heeft nu nog vaak moeite met ingewikkelde vragen of het voeren van langere gesprekken.

Nieuwe slimme speakers

Een van de nieuwe apparaten die Amazon onthulde is de Echo Pop, een slimme speaker in de vorm van een halve bol, die ook werkt als wifi-extender. De Echo Pop kost in de VS maar 40 dollar, een stuk goedkoper dan Amazons andere budgetspeaker, de Echo Dot van 60 dollar. Die Echo Dot is dan weer ongeveer even duur is als concurrent Google Nest Mini. De nieuwe Echo Pop is verkrijgbaar in zwart, wit, lavendel en blauwgroen.

De Echo Pop is volgens Amazon vooral bedoeld voor slaapkamers en kleine ruimtes, terwijl de Echo Dot voor meer soorten kamers geschikt is. Bovendien heeft de Dot ook bewegingsdetectie en een temperatuursensor ingebouwd, die in de Pop ontbreken. Verder is er van de Dot ook een versie met een ingebouwd led-display die bijvoorbeeld de tijd kan tonen. 

Amazon komt ook met een nieuwe versie van zijn speaker met ingebouwd scherm: de Echo Show 5 heeft een 5 inch scherm, verbeterde microfoons en speakers met meer bas en een helderder geluid. De Echo Show 5 is ook 20 procent sneller geworden. Het apparaat kost in de VS 90 dollar.

De nieuwe Echo-speakers ondersteunen de universele smarthome-standaard Matter. Amazon brengt meestal later 'internationale versies' van zijn slimme speakers uit, maar het is nog niet bekend wanneer de Echo Pop en Echo Show 5 in Nederland verkrijgbaar zijn.

Nieuwe oordopjes

Amazon heeft ook de draadloze oordoppen Echo Buds een nieuwe versie gegeven. De Echo Buds zijn een stuk goedkoper geworden (50 dollar), maar ondersteunen geen ruisonderdrukking. De oordopjes hebben wel een langere accuduur: 20 uur in plaats van 15. De Echo Buds hebben twee microfoons, stemdetectie, aanpasbare tikbedieningen, en multipoint-bluetooth-koppeling.