©Christian Wiediger

youtube mp3 samenvatting ai

YouTube vat nu met AI video's voor je samen

1 augustus 2023 om 16:43

YouTube is begonnen met het testen van door AI gegenereerde samenvattingen van video's. De AI-samenvattingen moeten je helpen om te bepalen of een video de moeite waard is om te bekijken.

"We beginnen met het testen van door AI automatisch gegenereerde samenvattingen op YouTube", schrijft de videodienst van Google. De samenvattingen zijn korte tekstjes, die vanaf nu kunnen opduiken op de pagina's met zoekresultaten en de videopagina's. De nieuwe AI-samenvattingen zijn volgens YouTube bedoeld om gebruikers een 'snel overzicht' te geven van waar een video over gaat. 

YouTube benadrukt dat de AI-schrijfsels geen vervanging zijn voor de bijschriften die videomakers zelf bij hun video's plaatsen. In die bijschriften staan immers vaak ook verwijzingen naar sponsoren en de socialmedia-accounts van de YouTubers.

De test wordt eerst gedaan bij een 'beperkt aantal' Engelstalige video’s. De AI-samenvattingen verschijnen bij een groep testgebruikers, maar nog niet bij iedereen. YouTube heeft nog geen screenshots gedeeld, zodat niet precies duidelijk is waar je de AI-tekstjes aan herkent. Google was een van de bedrijven die onlangs aan de Amerikaanse regering beloofde om watermerken te plaatsen bij door AI-gegenereerde content.

Ondertitels

YouTube gebruikt voor de AI-samenvattingen waarschijnlijk deels zijn systeem voor spraakherkenning, waarmee het al jaren automatisch de uitgesproken woorden in vide's omzet naar ondertitels. Ondanks de vorderingen op AI-gebied zitten die automatische ondertitels bij Nederlandstalige video's regelmatig nog vol met fouten.

YouTube gebruikt ook al langer AI om automatische hoofdstukken te genereren bij sommige video's, zodat gebruikers snel naar voor hen interessante delen van video's kunnen gaan. 

Vorige maand begon YouTube ook met het testen van een andere nieuwe AI-functie: het genereren van quizzen waarmee gebruikers van de YouTube-app op iOS en Android makkelijker moeten kunnen aangeven in welke onderwerpen ze geïnteresseerd zijn.

Volg ook ons YouTube-kanaal