Elon Musk wil Tim Cook overtuigen om kosten App Store aan te passen

©Creative Commons

apple app store iphone abonnementen commissie elon musk
3 augustus 2023 om 10:51
Laatste update: 3 augustus 2023 om 10:53

X, het voormalige Twitter, laat gebruikers sinds kort betaalde abonnementen op hun berichten aanbieden. Als zo'n abonnement via de iOS-app wordt afgesloten, houdt Apple een deel van dat geld als commissie. Elon Musk wil daarover in gesprek met Apple-topman Tim Cook, omdat hij vindt dat gebruikers een groter deel van het geld zouden moeten krijgen.

X, het voormalige Twitter, is onlangs begonnen met het betalen van zeer populaire gebruikers met een Blue-abonnement. Maar X kent nog een inkomstenbron voor zulke populaire X-accounts: individuele abonnementen. Je kunt daarmee een betaald abonnement op een X-gebruiker nemen.

Musk wil die regeling nu zo aantrekkelijk mogelijk maken, om zoveel mogelijk mensen te trekken. Musk belooft dat X de volledige inkomsten van zulke abonnementen zal doorbetalen aan populaire X-gebruikers, tot 100.000 dollar. Alleen: Apple houdt bij betalingen via zijn App Store van die betaling 30 procent in, omdat het om een digitale in-app-aankoop gaat. Musk belooft met Apple-ceo Tim Cook in gesprek te gaan over dat percentage. "Ik zal praten met Tim Cook en kijken of dat kan worden aangepast."

Eerder succes bij Apple

Musk had eerder succes bij Apple. Eind vorig jaar beschuldigde Musk de iPhone-maker al van onder meer censuur. Cook nodigde Musk toen uit op het kantoor van Apple, waarna de ruzie werd bijgelegd. Apple ging daarna door als adverteerder op Twitter, met onlangs nog een opvallende stunt: de volledige eerste aflevering van Apple TV-serie Silo werd op Twitter geplaatst.

Ook heeft Apple kennelijk een uitzondering gegeven aan X toen het zijn naam in de App Store veranderde. De voormalige Twitter-app heet nu X in de App Store, terwijl app-titels van één letter voorheen niet waren toegestaan.

Veel kritiek op commissie

De 30 procent commissie die Apple hanteert, is echter al jaren een heet hangijzer, en een onderwerp waarop Apple geen concessies lijkt te willen doen. Onderzoeken in zowel de VS als de EU hebben Apple nog niet kunnen bewegen de commissie te verlagen. 

De iPhone-maker stelt dat het tarief eerlijk is, en onder andere nodig om de App Store draaiend te houden. Het zou opvallend zijn als Musk Apple wel zover zou krijgen de regels te veranderen.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>