iPhone-verkoop valt tegen: 'Maar in Nederland gaat het wel goed'

©Unsplash

iphone 14 verkoop apple store nederland
3 augustus om 23:58
Laatste update: 4 augustus om 10:34

De omzet van Apple is voor het derde kwartaal op rij gedaald. Vooral de iPhone-verkoop was lager dan verwacht, blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers. Apple noemde Nederland als een van de Europese landen waar de iPhone-verkoop wel goed was.

De omzet van Apple in het afgelopen kwartaal was 81,8 miljard dollar, 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De iPhone-omzet daalde met 2 procent op jaarbasis, naar 39,7 miljard dollar. Apple maakte zijn nieuwe kwartaalcijfers donderdagavond bekend. De iPhone-cijfers waren lager dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

Volgens Apple-ceo Tim Cook deed de iPhone het wel boven verwachting in 'opkomende markten', waaronder een 8 procent stijging in China. Ook in sommige Europese landen was de iPhone-verkoop wel goed, waaronder in Nederland, zei Apple's financiële topman Luca Maestri in een call over de cijfers. Het gebeurt zelden dat Nederland door Apple wordt genoemd in de toelichting op zijn kwartaalcijfers. Maestri noemde als andere lichtpuntjes in Europa ook Frankrijk, Italië en Oostenrijk.

iPhone 15

In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar is de omzet overigens altijd lager voor Apple. Dat komt doordat consumenten hun aankopen uitstellen in afwachting van nieuwe producten, zoals de nieuwe iPhones en Apple Watches. Vandaag lekte ook uit dat Apple de iPhone 15 mogelijk op 13 september wil presenteren. 

De omzet uit iPads daalde met 20 procent en die uit Macs nam met 7 procent af. De nettowinst kwam uit op 19,9 miljard, een lichte stijging vergeleken met vorig jaar (19,4 miljard).

Recordomzet diensten

Apple behaalde afgelopen kwartaal wel een recordomzet met zijn diensten, waaronder Apple Pay, Apple Music en de streamingdienst Apple TV+. Bij de diensten was er een omzetstijging van 8 procent. In totaal heeft Apple nu meer dan 1 miljard abonnementen, zo'n 150 miljoen meer dan een jaar geleden.

Ook de omzet in de categorie 'wearables, home en accessoires' steeg, met 2 procent. Daaronder vallen bijvoorbeeld de Apple Watch en de AirPods.

Lees meer nieuws over Apple.