©Bright

apple watch series 9 ultra iphone 15

De nieuwe Apple Watches: dit kun je verwachten

31 juli om 22:03

Dit najaar komt Apple niet alleen met de nieuwe iPhones 15's, maar ook met nieuwe versies van de Apple Watch. We zetten op een rij wat er tot nu toe is uitgelekt over de Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra 2.

De Apple Watch Series 9 verschijnt weer in twee formaten, 41 en 45 millimeter, en daarnaast wordt de tweede generatie van de Apple Watch Ultra verwacht. Een nieuwe Apple Watch SE volgt pas volgend jaar: Apple geeft de SE maar elke twee jaar een upgrade.

Snellere chip

De nieuwe Apple Watches krijgen volgens Bloomberg de nieuwe S9-chip met flink betere prestaties. Het is voor het eerst sinds de S6-chip in de Apple Watches van 2020 dat de nieuwe horloges weer grote snelheidsverbeteringen krijgen. De S9-chip zou gebaseerd zijn op de A15-chip, die voor het eerst in de iPhone 13 werd gebruikt. De nieuwe chip draagt ook bij aan een verbeterde accuduur.

Apple Watch Series 9

De Apple Watch Series 9 zou een vergelijkbaar ontwerp als de voorgangers Series 7 en Series 8 krijgen, met een behuizing van aluminium of roestvrij staal. Wel komen er mogelijk nieuwe kleuren. Een nieuw ontwerp met volledig platte zijkanten, waarover enkele jaren geruchten rondgingen, komt er nog niet. Een mogelijke vernieuwing is dat Apple de actieknop uit de Apple Watch Ultra ook naar de Series 9 brengt.

Bovendien zouden de gezondheidsfuncties uitgebreid worden. Voor de toevoeging van een bloeddrukmeter of bloedsuikermeter, waarover eerder geruchten de revue passeerden, lijkt het nog te vroeg. Wel zou Apple de temperatuursensor, die momenteel wordt gebruikt voor ovulatie-schattingen, kunnen gebruiken om je lichaamstemperatuur te meten.

Apple Watch Ultra (2e generatie)

De tweede generatie van de Apple Watch Ultra krijgt behalve de snellere S9-chip ook een lichter gewicht. De huidige Ultra, met een 49 mm kast, weegt 61 gram. Ter vergelijk: de aluminium variant van de 45 mm Watch Series 8 weegt maar 39 gram en de roestvrijstalen uitvoering 51,5 gram. 

Ook zou Apple een nieuwe 3D-printtechnologie gebruiken voor sommige mechanische onderdelen, zoals de digital crown, de actieknop en de zijknop. De naam blijft overigens Apple Watch Ultra, dus niet de Ultra 2.

Mogelijk brengt Apple de nieuwe Ultra ook uit in een donkere titanium-uitvoering. Volgens Bloomberg werd die variant vorig jaar nog geannuleerd omdat de Apple-ontwerpers niet tevreden over de looks waren, maar wellicht dat 'ie na verbeteringen nu wel op de markt komt.  

Prijzen

De prijzen van alle vier de iPhone 15-modellen gaan volgens Bloomberg iets stijgen, maar of de nieuwe Apple Watches ook duurder worden, is nog niet duidelijk. De Apple Watch Ultra kost in ons land net geen duizend euro. De huidige Series 8 begint momenteel bij 498,75 euro.

Volg ons op social media voor meer Apple-nieuws.