©Huawei

huawei smartphone android mobiel smartphones

Huawei maakt verrassende comeback met smartphones

4 augustus 2023 om 11:18

Huawei-smartphones zijn weer helemaal terug. Althans, in China. Het merk, dat in het Westen jaren geleden aan banden werd gelegd, is inmiddels het tweede merk op de Chinese markt van high-end smartphones. 

De telefoonverkoop van Huawei is 'bezig met een comeback', zei topman Richard Yu vandaag tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarscongres van het Chinese techbedrijf. In het afgelopen kwartaal groeide de verkoop van het aantal Huawei-smartphones volgens Counterpoint met bijna 60 procent. In het premium segment is Huawei nu de nummer twee. Dat is knap, want het merk maakt nog geen 5G-smartphones, al heeft het wel meerdere vouwtelefoons.

Jarenlang was Huawei in Nederland de nummer drie op de smartphonemarkt, na Samsung en Apple. Maar door Amerikaanse sancties tegen het Chinese bedrijf mocht Google geen diensten meer aan Huawei leveren. Zonder de volledige versie van Android stortte de verkoop in westerse landen in. Ook in China zakte Huawei weg, maar inmiddels heeft het bedrijf weer ruim 11 procent van de Chinese smartphonemarkt in handen. Het zit daarmee concurrent Xiaomi op de hielen.

Afgelopen kwartaal introduceerde Huawei in China weer meerdere nieuwe smartphones. "Huawei zag een grote stijging van de verkoop doordat het gebruik maakte van zijn gevestigde merkimago en zijn sterke aanwezigheid met fysieke winkels, vooral in grote steden", aldus Counterpoint. Ook zijn de tekorten waar Huawei mee kampte inmiddels opgelost.

Eigen besturingssysteem en Chinese 5G-chips

Na de Amerikaanse sancties begon Huawei om het ontwikkelen van zijn eigen Harmony-besturingssysteem. "We hebben hier veel uitdagingen mee overwonnen", zei topman Yu over de eigen software. Er zijn volgens hem 2,2 miljoen app-ontwikkelaars voor Harmony.  

Later dit jaar komt Huawei volgens analisten weer met 5G-smartphones. Het bedrijf heeft daar geen Amerikaanse chipfabrikanten meer voor nodig, maar neemt de benodigde chips van Chinese bedrijven af.