Duurtest Opel Zafira Life Electric: hoe is het rijbereik van deze elektrische bus?

©Opel

Duurtest Opel Zafira Life Electric actieradius rij bereik
7 augustus 2023 om 10:35
Laatste update: 8 augustus 2023 om 09:46

Onze autotester Rutger rijdt een maand met de Opel Zafira Life Electric: een forse bus vol luxe. Deze week: hoe zit het met het rijbereik?

De Opel Zafira Life Electric heeft in ons geval een accu aan boord van 68 kWh netto. Volgens de officiele WLTP-meting zou hij daar 330 kilometer mee moeten kunnen rijden. Maar dat is in een windstil sprookje waar je nooit hoeft in te halen en je passagiers niet non-stop de stoelverwarming en -massage aan hebben staan. Hoe is het dan in het echt? Nou, dat kan ik je niet vertellen. Want ik reed met 18 graden en 100 km/u op de snelweg in Nederland en jij misschien ooit 80 km/u bij -12 graden.

Met een auto met de aerodynamica als de Zafira maakt een paar km/u meer of minder een groot verschil. Maar vanaf Winsum naar de snellader bij Aalscholver verbruikte ik 63 procent van de accucapaciteit. 42,84 kWh voor een afstand van 152 kilometer. De totale actieradius bij deze omstandigheden was dan ook 241 kilometer. Aardig in lijn met de inschattingen van EV Database. Die schatten 225 kilometer op de snelweg in de zomer en 185 km in de winter.

Genoeg voor dagelijks gebruik?

Is dat genoeg? Dat ligt aan je gebruik. Ben je een koeriersbedrijf, dan wil je meer bereik. Ben je een postbezorger, dan houd je vermoedelijk elke dag 60 procent van je accu over. Een Mercedes EQV heeft een accu met netto 90 kWh en een reëel rijbereik van 270 kilometer (snelweg) volgens EV Database, maar kost 15.000 euro meer. Dan moet je die extra range wel echt nodig hebben.

Voor dagelijks gebruik is de 68 kWh accu prima, voor een lange vakantierit moet je nog wel een beetje vooruit plannen en zou ik niet meer dan 800 kilometer op een dag doen.

Volgende week hebben we het over de opties en rijhulpsystemen op onze dikke elektrische bus. 

Rutger Middendorp test elke maand een elektrische auto. Zijn ervaringen lees je in de Duurtest