©Unsplash

Nieuwe MacBook Pro wordt krachtpatser: 'Extra snelle M3-chip'

Nieuwe MacBook Pro wordt krachtpatser: 'Extra snelle M3-chip'

08-08-2023 12:33 Laatste update: 12:37

Apple test de nieuwste versie van de MacBook Pro, met M3-chips. De snelle Max-versie van de chip belooft flink meer cores te krijgen, voor nog snellere prestaties.

De M2 Max-chip van Apple is al een zeer snelle chip, de nieuwe M3 Max belooft daar weer een eind overheen te gaan. De nieuwe MacBook Pro wordt al getest, en Bloomberg kon de resultaten bekijken. Daaruit zou blijken dat de nieuwe M3 Max 16 processorkernen heeft: 12 high performance en 4 efficiency. De M2 Max in de huidige MacBook Pro heeft 12 processorkernen in totaal, waarvan 8 high performance.

De GPU in in de M3 Max heeft volgens Bloomberg 40 kernen, tegen de 38 in de M2 Max. Het testmodel is voorzien van 48GB werkgeheugen, de limiet van de M3 Max ligt vermoedelijk veel hoger: de M2 is al beschikbaar met maximaal 96GB werkgeheugen.

3nm-chips: sneller en zuiniger

De M3-lijn belooft de eerste lijn Apple-chips te worden die wordt gemaakt op het kleinere 3nm procedé, samen met de nieuwe A17 Bionic-chips voor de iPhone 15. De M2- en A16-chips worden nog gemaakt op het 5nm procedé. Die nanometers slaan op de afstand tussen de onderdelen: kortere afstanden zorgen voor efficiëntere, snellere en zuinigere chips.

De M3-lijn belooft in theorie dan ook de grootste sprong op chip-gebied voor Apple sinds het bedrijf overstapte van Intel-chips naar de eigen M-chips voor Macs. Met die overstap naar M1-chips zagen veel MacBooks hun batterijduur verdubbelen, met ook nog eens veel hogere prestaties. De M2-chips bouwden daarop voort, maar de verwachtingen rond de M3-lijn zijn nog hoger gespannen.

Mac-verkopen lager

Apple kan ook wel een boost in Mac-verkopen gebruiken. De komst van de M-chips zorgde voor recordverkopen van de Mac in 2020 en 2021, maar dat nam in 2022 al af. Zeker dit jaar zitten de verkopen van pc's en laptops wereldwijd in het slop, en ook het aantal verkochte Macs is lager dan in voorgaande jaren.

Macs met M3-chip worden in oktober verwacht, nadat Apple de nieuwe iPhones heeft onthuld in september.

Lees meer over de iPhone 15.

Luister ook onze podcast: