©PlayStation

playstation 5 ps5 game stream 4k plus premium games streaming

Sony streamt nu PlayStation 5-games in 4K

8 augustus 2023 om 15:07

Sony biedt abonnees van PlayStation Plus Premium nu de mogelijkheid om deel te nemen aan een publieke bètatest waarbij games in 4K gestreamd kunnen worden.

Meerdere gebruikers van gameforum ResetEra melden dat ze toegang hebben tot de publieke bèta. Dat zijn gebruikers met het duurste PlayStation Plus-abonnement van 16,99 euro per maand. Bij het streamen van PS5-games naar hun PlayStation 5 hebben zij de keuze uit verschillende resoluties: 720p, 1080, 1440p en 2160p (4K). Sony zegt tegenover The Verge dat het nu nog niks te melden heeft over de test.

4K of 4K?

Door dat gebrek aan toelichting is niet helemaal duidelijk wat 4K betekent. Gaat het om de werkelijke resolutie waarop de games worden gerenderd voordat ze worden verstuurd worden, of is de stream zelf ook daadwerkelijk 4K? Het tweede geval zou de meest scherpe resultaten opleveren, maar ook in het eerste geval zou de stream er in theorie al op vooruitgaan.

Net zoals films en series worden ook games gecomprimeerd om te streamen. Maar omdat je games verstuurt, en de snelheid van de beelden vaak veel hoger ligt, ontstaat er al snel een waas.

Grote games

Het aanbod PS5-games dat gestreamd kan worden, bestaat volgens ResetEra-gebruiker ArashiGames uit toptitels. Het gaat in ieder geval om God of War: Ragnarok, Horizon Forbidden West, Fortnite, Fall Guys, Destiny 2, Returnal, Demon’s Souls, Death Stranding, Sackboy A Big Adventure, Destruction All Stars, en Fall Guys. Ook zijn er demo's van Resident Evil Village en Demon Slayer.

Sony doet nu pas mee

In tegenstelling tot onder meer concurrent Microsoft en diensten als Nvidia GeForce, bood PlayStation zijn PS5-games nog niet streaming aan. Via PlayStation Now zijn games van de PS1 tot en met PS4 wel streaming beschikbaar. Die dienst is ook onderdeel van PlayStation Plus Premium, het duurste PS-abonnement.

In juni kondigde PlayStation de test al aan. Nu de test er is, moeten gebruikers zelf nog wel een PS5 hebben om PS5-games te kunnen streamen. Het is nog niet bekend of Sony van plan is om de dienst ook op andere apparaten beschikbaar te stellen. Concurrerende diensten doen dat wel, zodat je bijvoorbeeld een Xbox Series X-game kan spelen zonder Xbox, maar op een Android-tablet.

Streamen naar PS-handheld?

Eerder dit jaar onthulde Sony echter wel Project Q, de eerste streaming handheld van PlayStation. Dat apparaat zou in ieder geval gebruikt kunnen worden als Remote Play-oplossing, waarbij je beelden van je eigen PS5 naar de handheld streamt.

Het is echter goed denkbaar dat Project Q ook zonder lokale PS5 gebruikt zou kunnen worden. Als dat inderdaad het geval is, boort Sony mogelijk een hele nieuwe markt aan met een combinatie van Project Q en een PlayStation Plus Premium-abonnement.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>