©Unsplash

Wetenschappers: Facebook is niet schadelijk voor je welzijn

Wetenschappers: Facebook is niet schadelijk voor je welzijn

09-08-2023 14:20 Laatste update: 14:46

Er is geen bewijs dat het gebruik van Facebook leidt tot grote psychologische schade. Dat zeggen wetenschappers van de Universiteit van Oxford na een onderzoek in 72 landen. Ze vergeleken gegevens over het welzijn van bijna een miljoen mensen met data van Facebook.

De wetenschappers onderzochten hoe het mentale welzijn in de 72 landen veranderde naarmate het gebruik van Facebook toenam. "Algemeen wordt aangenomen dat sociale media slecht zijn voor de psychische gezondheid. De gegevens die we hebben verzameld en geanalyseerd laten dat niet zien", zegt hoogleraar Andrew Przybylski van de Universiteit van Oxford. "We hebben voor het eerst een wereldwijd perspectief gekregen op de impact van Facebook-gebruik op het welzijn", aldus co-auteur en hoogleraar Matti Vuorre.

Het verband tussen Facebook-gebruik en welzijn was iets positiever voor mannen dan voor vrouwen. Ook was het effect bij jongere mensen iets positiever in alle landen. Er waren geen grote verschillen tussen de landen. Het onderzoek keek alleen naar de algehele impact van het gebruik van Facebook op nationaal niveau. Dat verhult de negatieve effecten van Facebook op specifieke groepen gebruikers, doordat ze gecompenseerd worden door de positieve effecten bij anderen, erkent Przybylski tegen de BBC.

Volgens de hoogleraar wordt er veel noodklok geluid over sociale media-gebruik, maar zijn er nog onvoldoende data om dit te onderbouwen. De onafhankelijke onderzoekers kregen van Facebook een grote hoeveelheid data aangeleverd over het gebruik in de landen tussen 2008 en 2019 in twee leeftijdsgroepen tussen 13 en 34 en ouder dan 35 jaar. De data werden vergeleken met gegevens over het welzijn van bijna een miljoen mensen, afkomstig van de Gallup World Poll. 

Negatieve impact bij jongeren

Eerdere onderzoeken onder specifieke groepen wezen juist wel op negatieve gevolgen van het gebruik van sociale media. Zo bleek Instagram nadelig voor het psychische welzijn van jonge gebruikers. Een op de drie meisjes die last heeft van een slecht zelfbeeld zou de schuld deels bij Instagram leggen.  

Uit een ander onderzoek bleek dat meisjes in de leeftijd van 11 tot 13 jaar minder tevreden zijn met hun leven bij een stijgend gebruik van sociale media. Eenzelfde verband was er bij jongens van 14 tot 15 jaar.   

'Te algemeen'

Andere wetenschappers uiten in Britse media de kritiek op het nieuwe onderzoek, omdat het zo algemeen is dat het 'weinig nut' zou hebben in debatten over mogelijke strengere regels voor sociale media. Anderen zeggen dat het wel de waarde toont van het aanleveren van data door de grote platforms.

"We hebben meer transparant gezamenlijk onderzoek nodig tussen onafhankelijke wetenschappers en de tech-industrie om beter de invloed van online-platforms op mensen te kunnen bepalen", aldus Vuorre.

Volg ons ook op sociale media.