©Viaplay

Dag, pas: KPN is alweer gestopt met zijn dagpas voor Viaplay

Dag, pas: KPN is alweer gestopt met zijn dagpas voor Viaplay

10-08-2023 14:23 Laatste update: 12-08-2023 13:45

KPN blijkt onlangs te zijn gestopt met het aanbieden van een dagpas voor het kijken naar de Formule 1-uitzendingen van Viaplay. De Zweedse streamingdienst bedacht zich kort na de introductie van de dagpas, waarna de optie in stilte weer werd geschrapt. Dat bevestigt KPN tegenover Bright.

KPN begon eind juni met de verkoop van een dagpas voor het kijken naar de Formule 1-uitzendingen van Viaplay. Klanten konden voor 12 uur via hun decoder zo'n dagpas kopen en vervolgens naar de race, kwalificatie of de vrije training kijken via een speciaal kanaal. De dagpas werd met toestemming van Viaplay aangeboden. Maar KPN heeft de optie uiteindelijk volgens een woordvoerder maar 'één of twee weekenden' aangeboden. "Op aandringen van Viaplay zijn we er weer mee gestopt. De dagpas is maar heel kort beschikbaar geweest."

KPN biedt dit soort dagpassen al langer aan voor voetbalwedstrijden, van ESPN en Ziggo, en voor toegang tot erotiekkanalen. Dit aanbod is een alternatief voor een maandelijks abonnement. 

Viaplay verhoogde in maart zijn prijzen in Nederland, van 14 naar 16 euro per maand. Een topman van het bedrijf hintte onlangs op een nieuwe prijsverhoging volgend jaar. Het Zweedse bedrijf geeft wel regelmatig kortingen op abonnementen voor 1 jaar of 3 maanden. Nederlanders kunnen de Formule 1 ook kijken via de streamingdienst F1 TV Pro, voor ruim 7 euro per maand.

Viaplay blijft in Nederland

Met de Viaplay Group gaat het de laatste tijd rap bergafwaarts. De financiële prestaties waren steeds slechter, waardoor het bedrijf flink moest bezuinigen en een kwart van het personeel moest ontslaan.

Ook gaat Viaplay zich terugtrekken uit de meeste landen, waarna het zich nog alleen op Nederland en Scandinavië zal richten. Het bedrijf sluit ook een overname niet uit.

Strijd om F1-uitzendrechten

In ons land streamt Viaplay naast de Formule 1 ook veel voetbal, waaronder de Engelse Premier League en de Duitse Bundesliga. Ondanks de internationale problemen zegt het Zweedse bedrijf dat zijn Nederlandse afdeling binnenkort winstgevend is.

Viaplay heeft de Nederlandse uitzendrechten voor de Formule 1 tot en met 2024. Volgens geruchten zou Ziggo azen op de F1-uitzendrechten vanaf 2025.