Weer grote investeerder voor Viaplay: wie koopt de kwakkelende streamer?

©Viaplay

viaplay overname formule 1 rechten ziggo
28 juli 2023 om 17:21
Laatste update: 28 juli 2023 om 17:25

Investeerders zien brood in het noodlijdende Viaplay. Nadat het Franse Canal+ vorige week al 12 procent van de Viaplay-aandelen kocht, heeft het Zweedse streamingbedrijf er nu nog een grote investeerder bij gekregen: de Tsjechische PPF Group, dat in Oost-Europa tv-zenders en providers heeft.

Nu de beurskoers van Viaplay Group in een paar maanden met 85 procent is ingestort door de tegenvallende bedrijfsresultaten, zien investeerders kansen. Het Zweedse bedrijf sluit inmiddels een overname niet uit. Het Franse Canal+, bekend van betaalzenders en telecombedrijven, kocht vorige week al 12 procent van de aandelen. Wat Canal+ daarvoor betaalde is niet bekend, maar het wordt geschat op tientallen miljoenen euro's. De stap wakkerde de overnamegeruchten verder aan.

Vrijdag kocht de PPF Group uit Praag een belang van 6,3 procent in Viaplay, meldt Bloomberg. Daarmee is het Tsjechische bedrijf ook een van de grootste aandeelhouders geworden. PPF heeft in Oost-Europa onder andere banken, telecomproviders en mediabedrijven, waaronder de RTL-zenders in Kroatië en de Nova-zenders in Tsjechië. 

Viaplay gaat door in Nederland

Het ging de laatste maanden snel bergafwaarts met Viaplay. De financiële prestaties zijn dramatisch, waardoor het bedrijf flink moet bezuinigen en een kwart van het personeel moet ontslaan.

Viaplay maakte vorige week bekend zich terug te trekken uit veel landen. Het bedrijf richt zich voortaan alleen op Scandinavië en Nederland. In ons land biedt Viaplay onder meer de Formule 1 aan. Ondanks alles zegt het bedrijf dat zijn Nederlandse afdeling binnenkort winstgevend is.

Strijd om Formule 1-rechten 

Viaplay bezit de Nederlandse uitzendrechten voor de Formule 1 tot en met 2024. Het betaalt daarvoor naar verluidt tussen 30 en 35 miljoen euro per jaar. Ziggo is volgens geruchten bereid om voor de F1-rechten iets meer dan 35 miljoen te betalen. Het ligt voor de hand dat Viaplay opnieuw op de rechten gaat bieden.

Als Viaplay de Formule 1 kwijtraakt, heeft de Zweedse streamer nog wel de Nederlandse uitzendrechten van de Engelse Premier League (tot en met 2028) en de Duitse Bundesliga (2029).

Lees ook: Ziggo heeft nu gepersonaliseerde reclames: zo zet je ze uit