iPhone 15: dit is er uitgelekt over de nieuwe iPhones

©James Yarema

apple iPhone 15 pro mac plus smartphone iOS geruchten
10 juli om 19:07

De aankondiging van de iPhone 15 komt dichterbij. Nieuwe chips, andere kleuren, grotere batterijen: de geruchten stapelen zich op. We zetten ze alvast voor je op een rij.

In september presenteert Apple meestal zijn nieuwe iPhones. De iPhone 15 krijgt naar verwachting weer vier modellen. Net als bij de iPhone 14 zal het gaan om twee formaten: de 6,1 inch iPhone 15 en 15 Pro, en de 6,7 inch iPhone 15 Plus en 15 Pro Max.

Allemaal een eiland

Alle vier nieuwe iPhones zouden het Dynamic Island boven in het scherm krijgen, dat vorig jaar in de Pro-modellen werd geïntroduceerd. Die nieuwe vorm van de scherminkeping is een noodzakelijk kwaad dat door Apple iets functioneler is gemaakt.

Het pilvormige zwarte vlakje bevat de selfiecamera, lichtsensor en gezichtsscanner. Maar het is ook een soort knop, of widget. Dat regelt zichzelf: luister je muziek, dan laat het Dynamic Island heel klein de album art zien, en als je er op drukt krijg je knoppen voor de muziek. Bij een timer staat de timer in het eiland, bij sport live de score.

Het is nog steeds een beetje een gimmick, maar hopelijk zorgt deze bredere uitrol van het Dynamic Island ervoor dat meer apps deze gimmick gaan ondersteunen, want hij is best leuk.

Eindelijk USB-C

Verwacht wordt dat de nieuwe iPhones een usb-c-aansluiting krijgen, in plaats van Lightning. Dat moet van de EU vanaf eind 2024, en Apple gaat daar mogelijk dit jaar al in mee. Apple is niet onbekend met usb-c: de poort zit al in alle Macs en iPads. Als gebruiker is het op termijn een voordeel, als ook al je andere Apple-spullen zoals je AirPods over zijn op usb-c. Tot die tijd blijf je hannesen met twee kabels, tenzij je natuurlijk al over bent op MagSafe.

Grotere batterijen

Over opladen gesproken: dat hoeft waarschijnlijk minder vaak, want de batterijen zouden weer wat groter worden. Flink wat – 12 tot 18 procent groter. De nieuwe iPhones zouden dan ook een flintertje dikker worden. De reguliere iPhone 15 zou er het meest op vooruit gaan: een 18 procent grotere accu. Van 3279 mAh in de iPhone 14 naar 3877 mAh in de iPhone 15.

De iPhone 15 Plus belooft met 4912 mAh de grootste accu te krijgen, 14 procent groter dan die van de 14 Plus en ook iets groter dan die van de iPhone 15 Pro Max. Die telefoon zou een 3852 mAh-accu krijgen, 12 procent groter dan zijn voorganger. De reguliere iPhone 15 Pro heeft straks net zoals in de huidige lijn de kleinste accu, met een capaciteit van 3650 mAh – alsnog 14 procent meer dan de iPhone 14 Pro.

Nieuwe kleuren en materialen

Nieuwe iPhones betekent ook elk jaar nieuwe kleuren. Dit keer lijkt Apple weer de lijn door te zetten waarbij de reguliere iPhones de felle kleuren krijgen, en de Pro-modellen wat ingetogener zijn. Voor de iPhone 15 en 15 Plus zou het gaan om felroze en knalblauw, naast standaardkleuren wit, zwart en PRODUCT(RED).

De 15 Pro-modellen zouden dit jaar weer een nieuwe signatuur-kleur krijgen. De afgelopen jaren hadden we al onder meer donkergroen, lichtblauw en paars, dit jaar worden zowel een donkerrode en donkerblauwe versie van de Pro verwacht, naast standaardkleuren grijs, zilver en goud.

Verder zou Apple dit jaar voor de Pro overstappen van roestvrijstaal naar titanium voor de rand van het toestel. De Apple Watch wordt al een aantal jaar verkocht in die uitvoering, die een matter en geborsteld uiterlijk heeft vergeleken met het hoogglans van de roestvrijstalen iPhones.

Dunnere randen, rondere vormen

Het ontwerp van de nieuwe iPhones zou in grote lijnen lijken op dat van de iPhones van de afgelopen jaren, maar met nuances. Zo zouden de schermranden dunner worden, vooral bij de Pro-modellen wordt slechts een flinterdun zwart randje rond het scherm verwacht. Daarom zou het best weleens kunnen dat de Pro-modellen wel even groot zijn als de reguliere modellen, maar toch een iets groter scherm hebben.

De behuizing zou nog steeds relatief rechthoekig zijn, maar de scherpe randen zouden dit jaar iets worden afgerond. En de echte knopjes voor volume en de vergrendelknop zouden vervangen worden door zogenoemde solid-state knopjes. Dat zijn eigenlijk touch-vlakjes met een trilmotortje eronder. Dat geeft de illusie van een echte knop, maar is minder schadegevoelig. En het werkt: de touchpad op MacBooks doet het al jaren zo, net als de thuisknop van de iPhone in de laatste jaren dat 'ie een thuisknop had.

Periscopische lens

De iPhone 15 Pro Max zou dit jaar de eerste iPhone worden met een periscopische lens. Meerdere Android-telefoons hebben al zo'n lens, die in feite bestaat uit een zoomlens met een spiegeltje eraan. Dat zorgt ervoor dat de zoomlens binnenin de telefoon in- en uit kan schuiven, zonder dat er een hele lange lens uit het toestel steekt.

De 15 Pro Max zou daardoor ook iets duurder worden. Hoe duur valt nog even te bezien, de huidige 14 Pro Max is met 1476 euro al geen goedkope jongen.

Volg ons op sociale media om niets te missen.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>