Netflix zet langverwachte stap: games spelen op televisie

©Netflix

netflix game streaming tv browser pc mac oxenfree
15 augustus 2023 om 11:31

Vaak worden gamestreamingdiensten omschreven als de 'Netflix voor games'. Maar voortaan is Netflix dat zelf ook: de streamingdienst is gestart met het streamen van games naar tv's en computers.

Het hing al in de lucht met de verschijning van de controller-app van Netflix, die smartphones games op tv laat bedienen. Welke games, dat was de vraag. Dat is nu duidelijk, want Netflix heeft zijn test van gamestreaming naar tv's afgetrapt. Het slechte nieuws: de test start helaas alleen in Canada en het Verenigd Koninkrijk, onder een klein aantal Netflix-abonnees.

De test start met twee games: Oxenfree, een goed beoordeelde avonturengame uit 2016 van een studio die inmiddels door Netflix is overgenomen. En de game Molehew’s Mining Adventure, zo'n arcade-game waarbij je edelstenen moet opgraven.

Op tv en in de browser

De games zijn te spelen via Netflix.com in de browser op de pc en Mac, en zijn dan te bedienen met toetsenbord en muis. Op tv werken de games via Amazon Fire TV-apparaten, Google Chromecast, de Nvidia Shield en Roku-apparaatjes, en via de ingebouwde apps op smart-tv's van LG en Samsung. Aan die lijst worden volgens Netflix voortdurend nieuwe apparaten toegevoegd.

Verwacht voorlopig geen ondersteuning van Apple TV, vanwege het strenge beleid van Apple rond gamestreamingdiensten in zijn App Store. 

Goede verbinding nodig

Omdat de games hier nog niet te proberen zijn, is nog niet bekend hoe de gamestreaming van Netflix presteert. Wel is duidelijk dat Netflix het rustig opbouwt. Het is bekend dat gamestreaming veel hogere eisen stelt aan een stabiele verbinding dan films en series.

Games kunnen immers niet gebufferd worden, en elke drukknop moet razendsnel heen en weer worden gezonden van de tv naar de server en terug. De gamekeuze van Netflix is wat dat betreft veilig: de spellen lijken niet te veeleisend op gebied van reflexen en snelheid.

Concurrenten als Microsoft en Nvidia zijn al veel verder met gamestreaming, en kunnen snel en stabiel spelcomputer-games streamen.

Luister ook: alle AI-ontwikkelingen samengevat.