©Joe Holland/Unsplash

AI komt naar de bouw: miljoenen besparen en sneller bouwen

AI komt naar de bouw: miljoenen besparen en sneller bouwen

16-08-2023 13:04

Kunstmatige intelligentie en de bouw lijken geen directe match. Toch kan AI de planning rond de bouw moderniseren en straktrekken. Experts denken dat AI in de bouw miljoenen kan besparen.

Kunstmatige intelligentie lijkt een bedreiging voor allerlei banen die volledig kunnen worden vervangen door computersystemen. De bouw lijkt daar haaks op te staan: huizen en flats bouwen blijft mensenwerk. En aan goede bouwlui zal de komende tijd een tekort blijven. Maar de aansturing van de bouw kan flink profiteren van AI, meldt The New York Times.

Projectleiders, planners en opzichters houden bouwprojecten al jaren nauwgezet digitaal bij. En hoewel tablets ook op de bouwplaats geen vreemd gezicht zijn, loopt de bouw op digitaal gebied niet voorop. "De bouwsector is de grootste ter wereld wat betreft uitgegeven geld, maar we zijn het minst bedreven als het gaat om het oppikken van technologie en productiviteitswinst", zegt David Jason Gerber, een professor aan de Universiteit van Zuid-Californië die zich richt op geavanceerde technologie in de bouw.

Miljoenen besparen via AI-analyse

Die achtergebleven productiviteitswinst kan de bouw inlopen door kunstmatige intelligentie te trainen met heel veel data van eerdere, voltooide projecten. Daarna kan de AI advies geven op lopende of toekomstige projecten – maar dan moet daar wel voldoende data over zijn. Die wordt verzameld met bijvoorbeeld drones, camera's op bouwhelmen en allerhande modern gereedschap met ingebouwde sensoren. Natuurlijk worden ook bouwtekeningen, planningen, voorraadlijnen, vergunningen en meer meegewogen door de AI.

Die aanpak moet de steeds duurdere bouwprojecten straktrekken. Vertragingen door ontbrekende materialen, opslag, kleine bouwfoutjes, ongebruikte ruimte: bij elkaar opgeteld kost dat veel geld. Projectontwikkelaars kloppen daarom al jaren aan bij consultants, en vooral die consultants zouden nu naar AI kijken als hulpmiddel.

Honderden miljoenen besparen

Als voorbeeld wordt het bedrijf nPlan aangehaald door The New York Times. Dat bedrijf gebruikt een AI-algoritme dat is getraind met ruim 740.000 eerdere bouwprojecten. Dat algoritme is nu ingezet bij groot spooronderhoud in Engeland: kosten 11 miljard dollar. Door de AI steeds live de planning te laten beïnvloeden, kan naar schatting tot 5 procent van die kosten worden bespaard: al snel een half miljard dollar.

Het Israëlische Buildots gaat op een vergelijkbare manier te werk, ook met draagbare camera's die de bouwwerkzaamheden in kaart brengen. Zij bekeken 64 bouwplaatsen over de hele wereld, en kwamen tot de conclusie dat gemiddeld slechts 46 procent van die bouwplaatsen actief gebruikt wordt. Dat wijst op een behoorlijke groeiruimte voor planning.

Voorbereiden op de nabije toekomst

"We hebben nul werkloosheid in de bouw, technologie gaat bestaande bouwvakkers helpen om meer te doen", zegt topman John Fish van het bedrijf Suffolk, een groot Amerikaans bouwbedrijf. "AI gaat simpelweg de bedrijven vervangen die geen AI gebruiken."

Er bestaan nog wel zorgen over de efficiëntie en vooral de betrouwbaarheid van de huidige AI-modellen. Vooral de neiging van AI om data te hallucineren baart zorgen: verzonnen maar betrouwbaar klinkende data is nog steeds onbetrouwbaar. De verwachting is echter dat zulke fouten worden gladgestreken. Als het zover is, hebben de bouwbedrijven met een schat aan data waarschijnlijk een voorsprong op de concurrentie.

Luister ook: alle AI-ontwikkelingen samengevat.