© Gülşah Aydoğan

Bandjes smartwatch broeinest van bacteriën: welk type bandje scoorde het beste?

Bandjes smartwatch broeinest van bacteriën: welk type bandje scoorde het beste?

19-08-2023 16:22 Laatste update: 21:18

Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het merendeel van de bandjes voor smartwatches, zoals de Apple Watch, besmet zijn met gevaarlijke bacteriën. Maar er zijn wel verschillen tussen de materialen van de horlogebandjes.

Onderzoekers van de Florida Atlantic University (FAU) onderzochten of het type materiaal dat wordt gebruikt bij de bandjes van smartwatch een effect heeft op de bacterievorming. Ook testten zij de doeltreffendheid van verschillende middelen om die te doden. Uit het onderzoek bleek dat 95 procent van de geteste bandjes besmet waren met gevaarlijke bacteriën.

Op maar liefst 85 procent werd Staphylococcus spp gevonden, een bacterie die een verscheidenheid aan infecties kan veroorzaken, waaronder TSS (toxischeshocksyndroom) en endocarditis, een ontsteking van het hartvlies. Op 60 procent van de bandjes bevond zich E. coli, een bacterie die bij zoogdieren in de darmen voorkomt, maar die daarbuiten infecties kan veroorzaken. Ten slotte werd op 30 procent de bacterie Pseudomonas spp gevonden, die tot longontstekingen kan leiden. 

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Advances in Infectious Diseases. Een belangrijke kanttekening: er werden slechts 20 bandjes getest, van 20 willekeurig geselecteerde proefpersonen. De wetenschappers erkennen dat dit niet genoeg is om definitieve conclusies te trekken. 

Grote verschillen tussen materialen

Hoewel de omvang van het onderzoek beperkt was, waren wel duidelijke verschillen merkbaar afhankelijk van het gebruikte materiaal. Stoffen bandjes scoorden het slechtst, gevolgd door plastic. Ook op rubberen en leren bandjes werden in mindere mate bacteriën gevonden. Metalen bandjes scoorden het best.

De wetenschappers onderzochten ook de effectiviteit van drie verschillende ontsmettingsmiddelen: Lysol, 70% ethanol en appelazijn. Alle drie waren effectief en doodden zo goed als alle bacteriën in 30 seconden. Alleen op plastic bandjes duurde het langer, tot 120 seconden, om bacteriën te doden. 

De nieuwe Apple Watches komen eraan - dit kun je verwachten