©Creative Commons/Super Festivals/Nintendo

Wah-haa: de stemacteur achter Mario, Luigi en Wario stopt ermee

Wah-haa: de stemacteur achter Mario, Luigi en Wario stopt ermee

21-08-2023 17:04 Laatste update: 19:50

Stem-acteur Charles Martinet is al sinds Super Mario 64 verantwoordelijk voor alle kreten van 's werelds bekendste loodgieter en andere Nintendo-personages. Nu houdt hij ermee op.

Martinet wist Nintendo ergens begin jaren '90 te verrassen met zijn visie op de stem van een kleine, Italiaanse loodgieter. Hij deed ongevraagd auditie voor de rol van stem van Mario, een nieuwe rol omdat de loodgieter in vroege games nog geen stem had. Martinet pakte het anders aan: waar zijn concurrenten allemaal een zware stem opzetten, rokerig met een New Yorks accent, daar ging Martinet juist de hoogte in, met een Italiaanse tongval.

De rest is geschiedenis. Martinet vertolkte de vele kreten van Mario, zijn broer Luigi, rivalen Wario en Waluigi en nog wat personages in zo'n 120 games. Maar nu komt er dus een streep onder zijn Mario-loopbaan. "Charles krijgt nu een nieuwe functie, in de gloednieuwe rol van Mario Ambassadeur", schrijft Nintendo.

Toekomst nog onduidelijk

Martinet zal zijn stem dus niet meer lenen aan nieuwe Mario-games. Het is niet duidelijk of de acteur nog te horen is in de aanstaande game Super Mario Bros. Wonder. Sommige fans vonden de stem van Mario in de eerste trailer voor die game al anders dan anders klinken.

Mario heeft al wel vaker een andere stem gehad. Zo werd hij in 1993 vertolkt door acteur Bob Hoskins in de geflopte film Super Mario Bros. Dit jaar leende acteur Chris Pratt zijn stem aan Mario in animatiefilm The Super Mario Bros. Movie. Die beide Mario's praten stukken lager dan Martinets variant – Martinet zelf speelt in die nieuwste Mario-film overigens een rolletje als de vader van Mario en Luigi, Giuseppe.

Wie weet kom je Martinet nog weleens in het echt tegen: de acteur zegt tegenwoordig in Nederland te wonen.

In 2017 spraken we Martinet tijdens een gamebeurs: bekijk de video.

Lees meer game-nieuws.