©Bright

Fatbike niet meer te verzekeren bij de ANWB: 'Extreem veel diefstal'

Fatbike niet meer te verzekeren bij de ANWB: 'Extreem veel diefstal'

21-08-2023 17:49 Laatste update: 19:42

De ANWB stopt met verzekeringen van fatbikes, omdat er sprake is van 'extreem hoge diefstalcijfers'. Ook hekelt de bond dat de e-bikes met dikke banden regelmatig na aanschaf worden opgevoerd.

Vanaf 6 september zijn er geen verzekeringen voor fatbikes meer af te sluiten bij de ANWB. "Om fietsverzekeringen betaalbaar te houden is deze maatregel noodzakelijk", zegt de bond. "In sommige delen van Nederland is de kans op diefstal zelfs zo groot, dat het niet de vraag is óf, maar wanneer je fatbike gestolen wordt."

De schade op fatbikes steeg volgens de ANWB naar 800 procent van de premie: de schade was acht keer zo hoog als de premie-inkomsten. "De diefstalcijfers van fatbikes zijn torenhoog en om fietsverzekeringen voor iedereen betaalbaar te houden zijn we gedwongen om dit besluit te nemen", aldus Floor van Workum, ceo van ANWB Verzekeren.

Bij de ANWB zijn voor 10.000 fatbikes verzekeringen afgesloten, waarvan het grootste deel dit jaar werd aangemeld. Mensen met een doorlopende verzekering krijgen twee maanden voordat de verzekering zou worden verlengd een brief over de stopzetting. 

Geen helmplicht en regelmatig opgevoerd

De verkoop van fatbikes steeg het afgelopen jaar hard. Dat kwam mede door de invoering van de helmplicht voor snorfietsen. Fatbikes zijn wettelijk gezien elektrische fietsen, zodat je geen helm op hoeft.

De ANWB wijst ook op de 'gevaarlijke trend' dat mensen hun fatbike opvoeren en een gashendel aanbrengen. "Het zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg", aldus Van Workum.

Strengere voorwaarden nodig

De organisatie onderzoekt een nieuwe verzekering voor fatbikes met strengere voorwaarden. Daarbij denkt de bond niet alleen aan een hogere premie, maar ook aan eisen op het gebied van beveiliging en stalling. 

De ANWB staat niet alleen in het beleid. Onder meer bij Kingpolis, ASR en Aegon worden verzekeringen van fatbikes ook geweigerd. 

Lees ook: De beste fatbikes van dit moment