©PlayStation

playstation 5 ps5 portal sony spelcomputer project q handheld

Sony's nieuwe PlayStation-handheld heet nu Portal en kost 220 euro

23 augustus 2023 om 15:47
Laatste update: 23 augustus 2023 om 16:24

Eerder dit jaar toonde Sony PlayStation zijn streaming-handheld Project Q. Nu is de echte naam er: PlayStation Portal, later dit jaar te koop voor 220 euro.

De PlayStation Portal is het makkelijkst te omschrijven als een DualSense-controller die doormidden is gezaagd, met een 8-inch 1080p-scherm er tussen. De Portal lijkt specifiek gericht op spelers die thuis een PlayStation 5-game willen spelen terwijl de tv bezet is.

Het enige dat het apparaat kan, is namelijk het streamen van PS5-games van de eigen PS5, op via wifi, naar de Portal. Games moeten ook daadwerkelijk geïnstalleerd zijn op de PS5: het is niet mogelijk om streaming games via PlayStation Plus Premium op de Portal te spelen. Het is niet duidelijk of die optie op termijn wel beschikbaar komt, en of het ook mogelijk wordt om op grotere afstand een game van je eigen PS5 naar de Portal te streamen.

De Portal is dus een apparaat voor in en om het huis, of op een andere plek met een sterke wifi-verbinding. Via de PS Remote apps op smartphones, tablets en desktops is het ook al jaren mogelijk om vanaf een andere locatie games vanaf je eigen PS4 of PS5 te streamen. 

De PlayStation Portal komt later dit jaar op de markt voor 219,99 euro.

Nieuwe koptelefoons en oordopjes

PlayStation heeft ook de prijzen en beschikbaarheid bekendgemaakt van de Pulse Elite draadloze koptelefoon en de Pulse Explore draadloze oordoppen. Beide apparaten zijn speciaal voor de PS5 ontwikkeld en vooral de oordoppen zijn opvallend: niet eerder bracht Sony draadloze oordoppen speciaal voor de PlayStation uit.

De draadloze koptelefoon heeft twee ingebouwde microfoons, die omgevingsgeluid met AI wegfilteren. De koptelefoon kost 149,99 euro. De oordoppen hebben dezelfde AI-filtering, en kosten 219,99 euro.

Beide apparaten ondersteunen de nieuwe verbindingstechnologie PlayStation Link. Daarbij kunnen de producten volgens Sony naadloos springen van een PS5 naar een PS Portal, en ook makkelijk wisselen tussen die apparaten en een telefoongesprek op een gekoppelde telefoon.

Lees meer over de PlayStation 5.