©Apple

Apple werkte al sinds de eerste iPhone aan de Vision Pro

Apple werkte al sinds de eerste iPhone aan de Vision Pro

23-08-2023 16:58

Apple kondigde zijn langverwachte mixed reality-headset Vision Pro in juni aan, na vele jaren van ontwikkeling. Nu is duidelijk geworden hoeveel jaren de iPhone-maker met die bril bezig was. Al in 2007 - het jaar van de lancering van de eerste iPhone - blijkt Apple aan een soortgelijke headset te hebben gewerkt.

Apple ontwikkelde tenminste sinds 2007 een slimme bril die qua functies leek op de Vision Pro. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde patentaanvraag, die Apple deed in dat jaar, waarin ook de eerste iPhone op de markt kwam. Waarom de patentaanvraag nu pas openbaar wordt, is niet duidelijk. 

In het Apple-patent uit 2007 beschrijft het bedrijf een headset om bijvoorbeeld films en sportevenementen op te bekijken. Dat zou ook kunnen in een virtual reality-omgeving, zoals een virtuele stadionervaring of een interface waarbij het lijkt alsof je in een bioscoop zit.

Ook schreef Apple destijds al dat de gebruiker zaken moest kunnen bedienen door zijn hoofd, ogen of een ander lichaamsdeel te bewegen. De Apple Vision Pro, die in 2024 op de markt komt, beschikt ook over eyetracking. Verder omschrijft Apple in de oude patentaanvraag al een audio-ervaring die lijkt op ruimtelijk geluid, waarmee het vele jaren later kwam.

Duur niche-product

De Vision Pro gaat in de VS 3499 dollar kosten. Met dat prijskaartje is het een niche-product voor een kleine groep consumenten. Pas rond 2026 zou Apple met een goedkoper model van de bril komen en een tweede generatie van de Vision Pro. 

Concurrent Samsung werkt ook al jaren aan een mixed reality-bril, in samenwerking met Google. Onlangs lekte een prototype van die 'Galaxy XR' uit. Net als bij de Vision Pro is er bij de Samsung-bril geen controller nodig om hem te bedienen. Dat gaat via oogbewegingen, gebaren en spraak. De Galaxy XR zou medio 2024 op de markt komen.

Onze eerste ervaringen met de Vision Pro.