©Eurovision/Corinecumming

eurovisie songfestival ai liedjes muziek

Baas Eurovisie Songfestival wil verbod op met AI gemaakte liedjes

24 augustus 2023 om 16:13
Laatste update: 24 augustus 2023 om 16:17

Als het aan de topman van de organisatie achter het Eurovisie Songfestival ligt, komt er bij de liedjeswedstrijd een verbod op nummers die met behulp van kunstmatige intelligentie tot stand zijn gekomen. 

"Wat als we ineens een door AI gemaakt nummer krijgen?" vraagt topman Jean-Philip de Tender van de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisie Songfestival, zich af in een interview met Bloomberg. De EBU overweegt volgens hem een verbod op gebruik van AI toe te voegen aan de officiële regels. "De creativiteit moet van mensen komen en niet van machines", vindt De Tender.

Voor de nieuwe regels moet De Tender nog wel overleggen met andere EBU-bestuursleden, maar wat hem betreft moet het songfestival 'mensen belonen die iets hebben bereikt door een lied te schrijven en een lied uit te voeren'.

Muziekwereld in rep en roer over AI

Het gebruik van AI houdt de gemoederen in de muziekindustrie al maanden bezig. Door de snelle opmars van generatieve AI wordt het steeds makkelijker om zowel songteksten als de muziek met een paar commando's te genereren. Sommige van de gebruikte AI-systemen zijn getraind met enorme hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal, wat al tot meerdere rechtszaken heeft geleid.

Naast kritiek zijn er ook artiesten die het gebruik van AI juist omarmen. Zo lanceerde Grimes het platform Elf Tech waarmee je met AI makkelijk met je eigen stemopnames een Grimes-achtig liedje kan maken. Ze beloofde de royalty's daarvan te delen. Eerder deze week sloot de grote platenmaatschappij Universal Music een samenwerking met YouTube rond AI en de creatie van muziek.

Ook verboden bij Grammy's

De organisatie van de Grammy Awards, de meest prestigieuze muziekprijzen, kwam onlangs door de populariteit van AI met aangescherpte regels. Een werk dat 'geen menselijk auteurschap' bevat, komt in geen enkele categorie in aanmerking voor een Grammy.

Lees meer nieuws over AI.