© Glenn Carstens-Peters

Gedaan met de pret: geen onbeperkte cloudopslag meer op Dropbox

Gedaan met de pret: geen onbeperkte cloudopslag meer op Dropbox

24-08-2023 22:42 Laatste update: 25-08-2023 09:37

Dropbox biedt geen onbeperkte cloudopslag meer aan. Nieuwe gebruikers zullen extra moeten betalen als zij meer dan 5 terabytes aan capaciteit in beslag nemen.

Het bedrijf zegt in een blogpost dat een klein aantal klanten die gebruik maakten van de ongelimiteerde optie enorme hoeveelheden data opsloegen. Daardoor zou de kwaliteit van de dienst voor alle klanten kunnen verslechteren. De ongelimiteerde optie kostte 24 dollar per maand. Voor die prijs krijgen gebruikers nu 5 terabytes. Die limiet zal klanten nog altijd in staat stellen 33 miljoen documenten op te slaan, zegt het bedrijf. Wie meer capaciteit wil, zal 8 tot 10 dollar per terabyte moeten betalen. 

Bestaande klanten die meer dan 35 terabytes gebruiken, zullen binnenkort gecontacteerd worden door Dropbox met een offerte. Om 'de transitie makkelijker te maken' zullen zij nog een jaar lang gebruik kunnen maken van hun huidige opslagcapaciteit, plus 5 terabyte. Klanten die minder dan 35 terabytes gebruiken, zullen dat zelfs vijf jaar lang kunnen doen, zonder bijkomende kosten. 

Cryptomunten

Sommige Dropbox-klanten gebruiken de cloudopslag voor andere zaken, zoals het minen van cryptomunten. In de ergste gevallen gebruiken zij op die manier 'duizenden keren meer opslag dan onze echte zakelijke klanten, wat een onbetrouwbare ervaring dreigt te creëren voor al onze klanten', aldus Dropbox.

Ook Google kwam in mei in opspraak, nadat het bedrijf de beschrijving 'zoveel opslagruimte als je nodig hebt' uit zijn duurste Workspace-pakket haalde. Momenteel bedraagt het maximum per gebruiker 5 terabytes. Voor Google Workspace-accounts met meer dan vijf gebruikers is het nog altijd mogelijk om 'naar goeddunken van Google op redelijk verzoek' meer opslagcapaciteit te verkrijgen.