©LG

Dolby Atmos wordt slimmer: speakers in tv werken samen met die elders in de kamer

Dolby Atmos wordt slimmer: speakers in tv werken samen met die elders in de kamer

28-08-2023 16:29 Laatste update: 17:15

Dolby biedt met Atmos ruimtelijk geluid. Daar moet je wel een aantal speakers voor hebben, maar dankzij FlexConnect straks wel een stuk minder.

Dolby Atmos is de huidige en meest geavanceerde incarnatie van het principe surround sound: geluid dat je omringt. Vroeger hadden we vaak een 5.1-systeem, met vijf speakers en een subwoofer. Bij Dolby Atmos zijn er nog veel meer geluidskanalen dan die vijf: ze passen zich aan de situatie aan. Toch geldt nog steeds: hoe meer speakers, hoe beter. Binnenkort hoeven dat er gelukkig een stukje minder te zijn.

Dolby heeft namelijk Atmos Flex Connect onthuld. En daarbij kan iets waar eigenlijk al jaren om gevraagd wordt: de speakers in de tv kunnen samenwerken met externe speakers elders in de kamer. Kocht je de afgelopen jaren een Atmos-systeem, dan was dat vaak een soundbar of een set met meerdere speakers. Eenmaal aangesloten, doen de speakers in je tv zelf dan meestal niet meer mee en dat voelt vaak toch zonde.

Bij FlexConnect blijft de tv meedoen

FlexConnect zorgt volgens Dolby voor 'een naadloze koppeling van het geluidssysteem van een tv met losse speakers'. TCL is het eerste merk dat ondersteuning van FlexConnect aankondigt, met een lijn nieuwe tv's en losse speakers die tijdens IFA worden getoond.

Volgens Dolby "wordt audio intelligent verspreid over de tv en elke draadloze speaker, waarbij het geluidssignaal dynamisch geoptimaliseerd wordt op basis van de prestaties en locaties van alle beschikbare speakers". De lasten worden dus naar draagkracht verdeeld onder de speakers. Hoe dat in de praktijk klinkt, is afwachten.

Meer bedrijven verwacht

Het valt te verwachten dat meer bedrijven FlexConnect gaan ondersteunen, en dat die verschillende merken ook interoperabel zijn. Ze kunnen dan dus samenwerken: dat zou goed nieuws zijn voor de consument.

Dan zou je je wifi-speakers bijvoorbeeld kunnen instellen als de achterspeakers van je tv voor een ruimtelijker geluid. Dat kan nu ook al, maar dan moet je binnen een bestaand ecosysteem zitten, zoals dat van Sonos. Ook Samsung, LG en Sony hebben bovengemiddelde samenwerking tussen hun tv's en speakers, maar alleen van hun eigen merk.

Het slechte nieuws: het lijkt er niet op dat bestaande tv's en speakers met een update van FlexConnect voorzien kunnen worden. De technologie is dus vooral leuk voor mensen die straks een nieuwe tv kopen, en dan gaan shoppen voor speakers.

Lees ook: De beste bluetooth-speakers