De batterij van je nieuwe laptop is minder snel leeg dankzij AI

©Dell

intel ai chip langere batterij accuduur laptop accu
30 augustus 2023 om 10:08
Laatste update: 30 augustus 2023 om 10:11

Chipfabrikant Intel gaat AI gebruiken in zijn volgende generatie processoren, waardoor ze zuiniger kunnen werken. Dat kan de batterijduur van je volgende laptop vergroten.

Deze week was in Californië de jaarlijkse Hot Chips-conferentie over computerchips. Intel maakte daar bekend dat het nieuwe AI-technologie gaat gebruiken in zijn processoren van de veertiende generatie, Meteor Lake. De AI-technologie zal bijvoorbeeld gebruikt worden om sneller te wisselen tussen een actieve en een besparingsmodus. Dat moet de processoren niet alleen sneller maken, maar ook energie-efficiënter.

Momenteel wordt meer energie naar de processor gestuurd als die met hogere snelheden moet functioneren, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een complexe taak. Maar de processor kan niet goed voorspellen wanneer de taak voltooid zal zijn, waardoor er energie verloren gaat.

AI voorspelt je gewoontes

Intel wil het met AI mogelijk maken voor de processor om te begrijpen hoe gebruikers omgaan met een programma, zodat die kan voorspellen wanneer meer of minder energie nodig zal zijn. Dat zou de responsiviteit van het systeem volgens het bedrijf met 35 procent kunnen verbeteren. Tegelijkertijd zou een energiebesparing van zo’n 15 procent kunnen worden gerealiseerd. Het bedrijf noemt dit de 'Intel Energy Efficiency Architecture'.

Wanneer de nieuwe Intel-processoren op de markt komen, is nog niet officieel aangekondigd. Op 19 september houdt Intel in Californië een event waar het bedrijf meer informatie bekendmaakt. Volgens geruchten zullen de nieuwe Meteor Lake-processoren een stuk duurder worden dan de huidige generatie.

Lees ook: Google AI-assistent kan vergaderingen voor je bijwonen