©Unsplash

microsoft teams office eu

Microsoft koppelt Teams in oktober los van Office: bedrijven kunnen minder betalen

31 augustus 2023 om 10:14
Laatste update: 31 augustus 2023 om 10:38

Microsoft gaat zijn zakelijke chatdienst Teams in oktober in de EU loskoppelen van zijn abonnementen Microsoft 365 en Office 365. Zo hoopt de techreus een enorme boete van de Europese Commissie wegens concurrentievervalsing te ontlopen.

Bedrijven kunnen vanaf oktober een goedkoper abonnement op Microsoft 365 of Office 365 nemen waar Microsoft Teams geen onderdeel van uitmaakt. Het abonnement zonder Teams wordt 2 euro per maand goedkoper, maakte Microsoft bekend. Nieuwe klanten kunnen er alsnog voor kiezen om Teams afzonderlijk aan te schaffen, voor 5 euro per maand of 60 euro per jaar.

De Microsoft Teams-app staat momenteel automatisch geïnstalleerd op de computers van veel Office-gebruikers. Daarmee zou Microsoft de concurrentie verstoren en misbruik maken van zijn marktpositie. Om die reden startte de Europese Commissie onlangs een onderzoek naar de bundeling van Team en Office. "Dit is een constructieve stap die kan leiden tot onmiddellijke en betekenisvolle veranderingen in de markt", aldus Microsoft-topvrouw Nanna-Louise Linde.

Office-documenten binnen andere apps

Het nieuwe beleid wordt begin oktober van kracht en geldt in de Europese Economische Ruimte. Dat zijn alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Bestaande klanten kunnen de Microsoft-diensten nog altijd in een bundel afnemen.

Microsoft belooft het ook makkelijker te maken voor klanten van concurrenten, zoals Zoom en Salesforce, om bijvoorbeeld documenten die zijn gemaakt met Microsoft-programma's te bekijken en te bewerken met die concurrerende apps. Zo zegt Microsoft het mogelijk te gaan maken voor derden om Office-webapplicaties te hosten. "We zullen een nieuwe methode ontwikkelen voor het hosten van de Office-webapplicaties binnen concurrerende apps en services."

Grote EU-boete dreigt

Het softwarebedrijf doet met de stap een poging om een grote EU-antitrustboete te voorkomen. De Europese Commissie begon zijn onderzoek na een klacht van concurrent Slack uit 2020. Microsoft beloofde in april om Office-klanten niet langer te dwingen om ook de Teams-app automatisch te installeren. Maar die concessie zou onvoldoende zijn geweest om de zorgen van de Europese Commissie weg te nemen.

Het is het eerste EU-antitrustonderzoek naar Microsoft sinds 2008. Toen werd het bedrijf beschuldigd van misbruik van zijn dominante positie door Windows-gebruikers te dwingen om Internet Explorer te installeren. Dat leidde uiteindelijk in 2013 tot een boete van 561 miljoen euro.

Lees meer nieuws over Microsoft