©Lenovo

lenovo legion go windows 11 games gaming handheld steam deck rog ally

Lenovo lanceert Nintendo Switch-achtige handheld game-pc: goede specs, forse prijs

1 september om 13:11
Laatste update: 1 september om 15:15

De handheld spelcomputer Lenovo Legion Go lekte eerder al uit, nu is het apparaat officieel aangekondigd. De Steam Deck-concurrent draait Windows 11 en heeft afneembare controllers – en een hoger prijskaartje.

De Steam Deck heeft een hele nieuwe dimensie gegeven aan het principe van game-pc. In navolging van de Nintendo Switch kan ook een game-pc nu een klein schermpje en twee sticks hebben. Asus volgde het voorbeeld al met de ROG Ally en ook Lenovo komt nu met zo'n apparaat: de Legion Go.

Wel zijn er meteen opvallende verschillen met de Steam Deck en ROG Ally. De controllers van de Legion Go zijn namelijk wel los te koppelen, net zoals op de Nintendo Switch. Dat maakt vervanging op termijn makkelijker, en biedt bovendien de mogelijkheid om het scherm met ingebouwde standaard op tafel te zetten en met losgekoppelde controllers te spelen.

Hoogste resolutie tot nu toe

De Legion Go heeft met 8,8 inch een wat groter scherm dan de 7 inch van de Steam Deck, Asus ROG Ally en Nintendo Switch OLED. Ook de resolutie is opvallend hoog: 2560x1600 pixels met een verversingssnelheid van 144Hz. De Steam Deck biedt 1280×800 pixels op maximaal 60Hz, de Ally is 1920x1080 op maximaal 120Hz.

Die pixels worden aangestuurd door een AMD Ryzen Z1 Extreme-chip met RDNA3-grafische chip. Het apparaat heeft 16GB LPDDR5X-werkgeheugen en is beschikbaar met 512GB of 1TB ingebouwd geheugen, uitbreidbaar met microSD. De USB-C-poort ondersteunt DisplayPort 1.4-uitvoer, USB 4.0 en Power Delivery 3.0.

Grote batterij, hogere prijs

De Legion Go heeft een touchscreen en een klein touchpad en een scrollwieltje, plus een aantal extra vingerknoppen op de controller. Die zullen mede moeten helpen bij het bedienen van Windows 11. Hoewel er een game launcher op het apparaat zit, zullen gebruikers voor sommige zaken de normale Windows-interface moeten gebruiken.

De batterij is een vrij fors 49,2 Wh-exemplaar, maar Lenovo doet geen beloftes wat betreft de batterijduur. Die zal sterk afhankelijk zijn van de instellingen van de gebruiker: de ROG Ally belooft bijvoorbeeld tot 3 uur batterijduur, maar is ook in één uur leeg te krijgen. Voor bedraad gamen heeft de Legion Go een Power Bypass-modus, zodat de batterij niet belast wordt tijdens bedraad spelen.

De handheld is beschikbaar vanaf 31 oktober. De hogere specificaties van de Lenovo Legion Go zijn terug te zien in de prijs: 799 euro, net zo duur als de Asus ROG Ally. De Steam Deck is er vanaf 419 euro.

Lees meer gamenieuws.