Zelfrijdende auto klemvast in vers gestort beton

©Paul Harvey

zelfrijdende auto vast beton taxi
17 augustus 2023 om 13:37

Zelfrijdende taxi’s zorgen regelmatig voor problemen in San Francisco, waar ze legaal zonder bestuurder 24 uur per dag mogen rondrijden. Het nieuwste incident wekte een hoop hilariteit: een zelfrijdende auto reed over vers gestort beton en bleef er in vast zitten.

Een zelfrijdende taxi van Cruise, een dochterbedrijf van General Motors, is dinsdag blijven steken in pas gestort beton. Dat blijkt uit foto's gemaakt door inwoner Paul Harvey. "Ik vond het erg grappig. En het laat zien hoe griezelig en raar dit ding is", zegt Harvey tegen The New York Times. In de robottaxi zaten geen passagiers. "De auto denkt dat het een weg is en dat is het niet. Het kan niet zien dat het pas gestort beton is", aldus Harvey tegen SFGate. Medewerkers van Cruise hebben het voertuig later uit het beton weten te trekken.

Verkeerschaos na overbelast internet

Sinds deze week mogen de zelfrijdende taxi’s van Cruise en Google-zusterbedrijf Waymo in San Francisco 24/7 passagiers vervoeren. Vrijdagavond veroorzaakten tien robottaxi’s van Cruise in de Californische stad een verkeerschaos doordat ze een weg blokkeerden. Dat gebeurde in de buurt van een populair muziekfestival.

Door de grote menigte was het mobiele netwerk daar overbelast geraakt, waardoor de zelfrijdende auto’s even niet meer wisten waar ze naartoe moesten rijden. Cruise zegt te werken aan 'oplossingen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt'.

De zelfrijdende auto's van Cruise kwamen in juni ook al in het nieuws. Toen stopte de robottaxi midden op de weg, waardoor hulpdiensten op weg naar een schietpartij er niet langs konden. 

Veel mensen willen het proberen

Waymo rijdt in San Francisco ook rond met zelfrijdende taxi's en zegt dat er grote interesse voor de dienst is. Volgens het zusterbedrijf van Google staan er 100.000 mensen op de wachtlijst om de robottaxi's te gebruiken. Zij krijgen de komende weken toegang tot de taxidienst.

De testauto's van Waymo hebben de afgelopen jaren in de stad ook meerdere ongelukken en verkeersproblemen veroorzaakt. Zo reden de autonome wagens tientallen keren per dag één doodlopende straat in, en weer uit. 

Op zoek naar je nieuwe elektrische fiets? Kom naar ons E-Bike Event.