Mercedes-Benz toont elektrisch instapmodel met 750 kilometer bereik

©Mercedes

Mercedes-Benz Concept CLA Class elektrische auto
4 september 2023 om 09:39

Mercedes-Benz blikt met een nieuwe conceptauto vooruit op zijn toekomstige instapklasse. De Concept CLA Class is een elektrische compacte sedan met een aerodynamisch ontwerp en een high-tech interieur.

Concurrent BMW presenteert op de autobeurs IAA in München deze week zijn Vision Neue Klasse, maar Mercedes blijft niet achter: het merk geeft met de Concept CLA een vooruitblik op zijn toekomstige EV's. Net als BMW verwacht Mercedes de nieuwe generatie elektrische auto's in 2025 op de markt te brengen.

De Concept CLA is gebouwd op de nieuwe modulaire basis van het bedrijf. De auto ziet er niet alleen glad uit, hij is ook aerodynamisch en efficiënt. Het energieverbruik is volgens Mercedes 12 kWh/100 km. "Met zijn uitstekende energie-efficiëntie markeert het zeer flexibele platform de volgende stap in de elektrische toekomst", aldus Mercedes-topman Ola Källenius.

400 kilometer rijden na kwartier laden

De nieuwe conceptcar heeft een accu die goed is voor een actieradius van 750 kilometer en kan met 250 kW snelladen. Na een kwartier laden moet je er al 400 kilometer ver mee kunnen rijden. Volgens het Duitse bedrijf wordt er een ‘innovatieve accucelchemie’ gebruikt en ‘een hoge mate van integratie van het accupakket’.

Bidirectioneel laden

De EV ondersteunt ook bidirectioneel laden, waarbij stroom van de auto naar je huis of het stroomnet gaat. De Concept CLA heeft een 328 pk elektromotor, maar de basis is ook voor vierwielaandrijving geschikt.

De Concept CLA beschikt over ronde koplampen en achterlichten, een dichte grille, aerodynamische 21-inch wielen, in de deuren verzonken handgrepen en een panoramadak van glas.

Schermen

Het dashboard is een groot zwart paneel, waarin drie schermen verwerkt zijn: het infotainmentscherm, het instrumentarium en een scherm voor de bijrijder. De schermen werken met MB.OS, de nieuwe versie van het infotainmentsysteem, dat er grafisch beter uit moet zien en á la Tesla over-the-air-updates krijgt.

Mercedes gebruikt in de conceptcar ‘vrijwel CO2-vrij staal en CO2-gereduceerd aluminium’. Ook beschikt de auto over ‘duurzaam geproduceerde en verwerkte lederen bekleding en sierdelen van papier’. 

Meer nieuws over elektrische auto's.