©Unsplash

Nog geen extra EU-eisen voor Gmail, iMessage, Bing en Edge

Nog geen extra EU-eisen voor Gmail, iMessage, Bing en Edge

06-09-2023 12:08 Laatste update: 12:13

De Europese Commissie heeft bekendgemaakt welke diensten worden gezien als poortwachters bij de Europese Digital Markets Act (DMA). Aan poortwachters worden extra eisen gesteld. Vooralsnog staan Gmail van Google, iMessage van Apple en Bing en Edge van Microsoft nog niet op de lijst.

De eerste zes poortwachters van de DMA zijn officieel bekendgemaakt. Het gaat om de bedrijven Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft. Maar niet alle diensten zijn poortwachter. Op het gebied van sociale netwerken zijn de poortwachters Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok. En ook onder andere de App Store en Google Play zijn poortwachters, net als Windows, iOS en Android.

Een belangrijk criterium voor een poortwachter is het aantal gebruikers: pas vanaf 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers ben je poortwachter. De EU past echter wel wat maatwerk toe, en dat is nu van toepassing op bijvoorbeeld diensten van Apple en Microsoft, die wel aan de voorwaarden voldoen, maar volgens de de bedrijven toch geen poortwachter moeten zijn.

Verder onderzoek nodig

De Europese Commissie doet nu extra onderzoek naar iMessage van Apple en Microsoft-zoekmachine Bing, browser Edge en Microsoft Advertising. Hoewel ook die diensten veel Europese gebruikers hebben, zijn de concurrenten nog veel groter. iMessage heeft WhatsApp in Europa boven ruim boven zich, en Bing heeft Google tegen zich, met een marktaandeel van boven de 90 procent.

Binnen vijf maanden belooft de Europese Commissie uitsluitsel over de diensten van Apple en Microsoft. Als die toch als poortwachter worden gezien, dan volgen er extra eisen: poortwachters moeten zich verplicht openstellen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Dat staat wel te gebeuren voor de App Store, die in de EU zo'n 123 miljoen actieve gebruikers heeft. Binnenkort zal Apple daarom concurrerende appwinkels moeten toelaten.

Voor versleutelde berichtendiensten is zo'n gedwongen openstelling technisch gezien nog een veel ingewikkelder verhaal. Het is nog niet duidelijk hoe bijvoorbeeld WhatsApp zijn end-to-end-versleuteling wil gaan waarborgen bij de verplichte openstelling. En Apple heeft nog meer te verliezen, aangezien iMessage alleen op de eigen Apple-apparaten beschikbaar is. Bij een openstelling zou Apple zijn gebruikers verplicht moeten blootstellen aan veel meer potentiële dreiging.

Vrijstelling voor Gmail, onderzoek naar iPadOS

Er zijn nog meer uitzonderingen op de regel. Zo gelden de drempels voor poortwachter wél voor Gmail, Outlook.com en de Samsung Internet Browser, maar toch zijn die niet als poortwachter aangemerkt. "Alphabet, Microsoft en Samsung hebben toch voldoende gemotiveerde argumenten aangevoerd om aan te tonen dat die diensten niet als poortwachter […] moeten worden aangemerkt", aldus de Commissie.

iPadOS voldoet op zijn beurt dan weer niet aan de eisen, maar er wordt gekeken of het besturingssysteem van Apple toch als poortwachter gezien moet worden. iPadOS bestaat sinds 2019, en is in wezen een afgeleide van iOS, dat dus al wel poortwachter is. iPadOS is echter speciaal aangepast voor iPads, met functies die alleen op de iPad werken.

Lees meer – EU legt techreuzen aan banden: dit gaat er veranderen