©Lightyear

zonnedak lightyear elektrische auto zonnepaneel zonneauto zonnepanelen

Zonnedak van Lightyear binnen '2 tot 3 jaar' op auto's van grote merken

5 september om 20:41
Laatste update: 5 september om 20:45

De uit de as herrezen Brabantse autofabrikant Lightyear is in zijn fabriek in Venray begonnen met de fabricage van zonnedaken. Die moeten binnen enkele jaren verschijnen op auto's van grote automerken.

Het gaat voorlopig om de eerste testseries. De productie kan in de fabriek van de bedrijfstak Lightyear Layer worden opgeschaald naar 100.000 stuks per jaar. Maar volgens Lex Hoefsloot, mede-oprichter en CEO van Lightyear, die met het Eindhovens Dagblad sprak, is het 'niet ondenkbaar dat we uiteindelijk miljoenen daken per jaar produceren'.

Die daken zullen gebruikt worden voor elektrische auto's van andere merken dan Lightyear. Om welke merken het gaat, mag Hoefsloot nog niet zeggen. Wel laat hij weten dat er bekende merken tussen zitten. De eerste auto’s met zonnedaken van het bedrijf zullen binnen 'twee tot drie jaar' op de markt komen.

Behalve over zonnedaken voor personenauto's zou Lightyear ook in gesprek zijn met klanten die actief zijn in de scheepvaart. Veel liet Hoefsloot daarover echter niet weten. "Onze focus ligt op de productie van zonnedaken voor personenauto’s. Daarmee zijn de grootste volumes gemoeid", aldus de topman in de krant.

Leven na de doorstart

De productie van zonnedaken zou wel eens genoeg geld in het laatje van Lightyear kunnen brengen om de Lightyear 2 te produceren, een personenwagen van minder dan 40.000 euro. Het bedrijf is al langer van plan om die goedkopere zonneauto op de markt te brengen, na de uitrol van de veel duurdere Lightyear One. Maar begin dit jaar ging Lightyear plotseling failliet, waardoor de droom van een betaalbare zonne-auto in duigen leek te vallen.

Uiteindelijk kon Lightyear 8 miljoen euro verzamelen van particuliere investeerders, waarna het een doorstart kon maken. Het nieuwe bedrijf, dat Lightyear Technologies heet, heeft alle patenten van het origineel gekregen, plus zonnecellentak Lightyear Layer. Lightyear Technologies werd opgericht met het specifieke doel de Lightyear 2 te ontwikkelen. 

Lees meer nieuws over elektrische auto's.