Lightyear geeft voorproefje van goedkopere zonneauto

Lightyear 2

'Minder dan 40.000 euro'

Lightyear geeft voorproefje van goedkopere zonneauto

05-01-2023 14:00 Laatste update: 14:47

Het Nederlandse Lightyear heeft het ontwerp van zijn volgende zonneauto Lightyear 2 gepresenteerd. De nieuwe auto, die op zonne-energie kan rijden, gaat minder dan 40.000 euro kosten.

Op de techbeurs CES 2023 in Las Vegas onthulde Lightyear vandaag het ontwerp van zijn tweede zonneauto. Nog niet alles van de Lightyear 2 was daarbij te zien. Wel is duidelijk dat het ontwerp veel weg heeft van de huidige Lightyear 0, die in november op de markt kwam.

De Lightyear 2 krijgt vijf zitplaatsen en een aerodynamisch design met zonnepanelen in het dak. Waar de eerste Lightyear 0 nog erg duur is (250.000 euro), moet de Lightyear 2 veel goedkoper worden. De auto gaat 'minder dan 40.000 euro' kosten. Die verwachte prijs is hoger dan het bedrijf eerder had genoemd: Lightyear sprak toen van ongeveer 30.000 euro

De productie van de nieuwe zonneauto moet eind 2025 van start gaan. Geïnteresseerden kunnen zich al inschrijven.

Minder vaak opladen

Het bedrijf denkt dat zonneauto's elektrisch rijden 'toegankelijker, makkelijker en goedkoper' kunnen maken dan andere elektrische auto's. Gebruikers hoeven de auto minder vaak op te laden, wat dure stroomkosten scheelt. "Dit is de eerste elektrische auto die ervoor zorgt dat men voorrang kan geven aan duurzaamheid, zonder afbreuk te doen aan het praktische nut", zegt Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear.

Zonneauto's verminderen volgens hem 'de afhankelijkheid van de al overbelaste elektriciteitsnetten'. "De auto levert zelfs schone energie aan het netwerk."

Actieradius 800 km

De Lightyear 2 stoot volgens het Helmondse bedrijf vergeleken met andere stekkerauto's '50 procent minder CO2 uit'. De actieradius moet ruim 800 kilometer worden.

De huidige Lightyear 0 is volgens het bedrijf de meest aerodynamische auto die nu op de markt is. Hoefsloot: "Zo werden de batterij en het gewicht van de auto verminderd. Dit wierp zijn vruchten af, die nu met veel meer mensen gedeeld kunnen worden."

Voorproefje van het ontwerp van de Lightyear 2

Ook als deelauto

Aanbieders van deelauto's zien de Lightyear 2 wel zitten en hebben al 21.000 pre-orders gedaan. Lightyear noemt LeasePlan, MyWheels, Arval en Athlon als klanten.

Concurrent

Een van de concurrenten van Lightyear is de Duitse fabrikant Sono Motors. Die startup wil zijn zonneauto Sion voor een prijs van 29.900 euro op de markt brengen. Sono Motors verkeert echter in geldnood en is momenteel afhankelijk van crowdfunding.

Luister ook ons interview met Lightyear

Eerste indruk: Lightyear 0