Android krijgt nieuwe functies én een vernieuwd logo

©Google

android 14 nieuwe update nieuw logo
6 september 2023 om 11:16

Android krijgt bij de nieuwste feature-update ook een licht vernieuwd logo, dat meer op het logo van Google moet lijken. En ook de droid-mascotte is wat aangepast.

Het oude Android-logo met kleine letter a ging al jaren mee. Het nieuwe logo heeft een hoofdletter A en is wat afgeronder. "Het lijkt meer op het logo van Google en maakt meer balans tussen de twee", zegt Google-merkbaas Jason Fournier.

Het bekende Android-robotje, dat meestal alleen tot zijn ogen is te zien, krijgt een meer driedimensionaal uiterlijk. Hij is er ook in allerlei uitvoeringen, zoals met een vachtje, een hanenkam, met een sportband, regenboogstrepen of als discobal. Maar ook het lijf van de bugdroid is vernieuwd, en net als het logo wat ronder geworden.

Nieuwe Glance-widget

De feature-update van Android voegt ook de Glance-widget toe voor alle gebruikers. Pixel-telefoons hadden die functie al, die in het Nederlands 'Snel overzicht' heet. Google Assistent geeft dan leesbare feedback in een kleine widget bovenaan het scherm. Vraag je naar het weer, dan krijg je bovenaan een weerberichtje te zien.

De widget verschijnt ook zelf, als dat relevant is. Aanstaande afspraken, herinneringen en vliegtuigvluchten komen automatisch in beeld, en blijven ook op het vergrendelscherm staan. Daarnaast kan de Google Wallet kan nu digitale pasjes en tickets importeren via barcode en QR-code vanuit je fotogalerij.

Android Auto

Voor gebruikers met een visuele beperking is de Lookout-app verbeterd. Die kan nu afbeeldingen beter omschrijven en vervolgvragen beantwoorden.

Verder kunnen videobel-apps Zoom en Webex nu worden gebruikt met Android Auto, maar wel alleen de audio – toch handig om veilig tijdens het rijden mee te kunnen vergaderen.

De nieuwe functies inclusief nieuw logo worden de komende tijd uitgerold naar Android-apparaten.

Lees meer nieuws over Android.